Bajesboten worden Olympische hotels

Kent u ze nog, de drijvende gevangenissen die jarenlang in de Zaandamse Isaac Baarthaven lagen? Twee bajesboten waren het, waar duizenden asielzoekers en illegalen voor korte of langere tijd onder mensonterende omstandigheden zijn opgesloten. De enige reden daarvoor: ze hadden geen geldige verblijfsdocumenten.

Het ministerie van Justitie was er blij mee en de gemeenteraad van Zaanstad ging er in ruime meerderheid mee akkoord. De komst van de boten leverde namelijk geld op. Dat Amnesty International, Human Rights Watch, de Nationale Ombudsman en de Europese Unie hun afschuw uitspraken over de behandeling die hun ‘gasten’ ten deel viel, kon ze niet zo boeien. En dus bleven de boten zo’n zeven jaar lang fungeren als opslagplaats voor sans papiers.

Een dik jaar geleden liep het contract echter af en moesten de boten uit Zaandam vertrekken. Sindsdien leurde de Dienst Domeinen met de schepen (nieuwprijs: €30 miljoen). Ze waren echter aan de straatstenen niet te slijten.

Gelukkig komen er Olympische Spelen aan. In Brazilië. Waar in Rio de Janeiro een enorm tekort is aan betaalbare hotelplekken voor de honderdduizenden supporters. En dus worden de detentiepontons momenteel verbouwd tot drijvende hotels. Gezellig idee. Daar waar eerst mensen opgesloten zaten in isolatiecellen of uit pure wanhoop zelfmoordpogingen deden, slapen in 2016 sportliefhebbers. 

Tipje voor deze reizigers: raak je paspoort niet kwijt in Brazilië. De ervaring leert dat het dan vele maanden kan duren voor je dit hotel weer mag verlaten.  

Bajesboot

0 gedachten over “Bajesboten worden Olympische hotels”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *