Hembrugmuseum zoekt hulp

Ooit sleepte Eurometaal-medewerker Peter de Vries de spullen van zijn baas weg voor de poorten van de sloophel. Ruim driehonderd jaar Nederlandse oorlogsgeschiedenis verdween aan het begin van deze eeuw in de afvalcontainers. Gelukkig wist De Vries er nog het nodige van te redden. We mogen hem dankbaar zijn, want anders was er -afgezien van over diverse archieven verspreide documenten- helemaal niets overgebleven van de Artillerie Inrichtingen-/Eurometaal-inventaris.

De Vries wist in de navolgende jaren op het Hembrugterrein een tijdelijke tentoonstellingsplek te verwerven en sindsdien is met enige regelmaat het Hembrugmuseum geopend. U krijgt daar een blik op het moorddadig verleden van dit wapen- en munitiebedrijf. 

Of er ook een glanzende toekomst aankomt is vooralsnog een open vraag. Het museum kan nog wel even op het Hembrugterrein blijven, maar er is gebrek aan geld en aan menskracht. Daarom zoekt het museumbestuur nu assistentie. Bestuurders met frisse ideeën over dit kleine museum met het grote verhaal. Netwerkers die een toekomstvisie willen ontwikkelen. En praktisch ingestelde vrijwilligers die helpen het museumverhaal te vertellen.

Het lijkt me een mooie uitdaging om van de huidige basiscollectie een eigentijds oorlogs- en vredesmuseum te maken dat ruim drie eeuwen Nederlandse strijd in binnen- en buitenland belicht. Zoiets bestaat nog niet in Nederland en volgens mij is er een grote markt voor. Zeker als het museum op het Hembrugterrein kan blijven. Toen ik het een jaar of wat geleden voorstelde aan de gemeenteraad, werd er unaniem enthousiast op gereageerd. Nu alleen nog even de pecunia en de mensen regelen.

Belangstelling? Aanmelden en informatie verwerven kan via HMbestuur@gmail.com en bestuurslid Lean van ’t Hooft (075-7851115). 

Overigens, op vrijdag 23 mei om 18.45 uur wordt er een app gepresenteerd over de geschiedenis van het Hembrugterrein. Als oud-actievoerder tegen Eurometaal mocht ik er ook mijn stem aan lenen. Het was me een genoegen.

hembrug

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *