De sloddervossen van de MIVD

De Stichting Argus doet al geruime tijd haar best om informatie naar boven te halen die de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten geheim willen houden. Vanouds hebben de vaderlandse geheime diensten geen behoefte aan een fatsoenlijke democratische controle, laat staan aan externe pottenkijkers. En dus wordt er zoveel mogelijk afgeschermd.

Het aardige is dat Argus er desondanks regelmatig in slaagt om, middels procedures en rechtszaken, documenten boven water te krijgen die stempeltjes als ‘vertrouwelijk’ en ‘geheim’ dragen. Daar blijft het niet bij. Argus publiceert de vrijgekregen teksten namelijk op de website www.stichtingargus.nl. Inmiddels staan daar duizenden rapporten en verslagen op, afkomstig van organisaties als de AIVD, BVD, MIVD en wat we verder zoal aan vaderlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hadden en hebben.

Afgelopen zondag kwam er weer een nieuw pakje beschikbaar, vooral ambtsberichten. Ze zijn afkomstig van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en bevatten verrassend actuele gegevens. Ze beslaan namelijk de jaren 2005 tot en met 2011. Het zijn veelal rapporten over militairen die soft- of harddrugs hebben gesnoept. Maar zo nu en dan is er ook sprake van liquidaties en grootschalige drugstransporten.

Zoals Stichting Argus schrijft, werd er jaren tegengesparteld en waren er meerdere juridische procedures voor nodig alvorens de MIVD de betreffende stukken openbaar maakte. Maar omdat de dienst slecht tegen haar verlies kan, heeft ze enorme lappen tekst gecensureerd. Honderden namen en andere gegevens zijn met een zwarte stift onzichtbaar gemaakt. 

In veel gevallen was dat afdoende. Maar soms ging het mis. Hieronder staan twee voorbeelden (er zijn er meer) waarbij sprake is van slordig censureren. Opeens duiken er namen op van mannen die betrokken zouden zijn bij grootschalige drugssmokkel. Een foutje. Zij het wel in meervoud.

Het rechtvaardigt mijns inziens de conclusie dat er bij de MIVD sloddervossen werken. Hopelijk maken ze bij hun overige werkzaamheden minder vergissingen.

MIVD1 MIVD2

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *