Zing mee met Hannie Schaft

Necrofilie is in. Afgelopen week namen we kennis van lijkschendingen door de Britse tv-ster Jimmy Savile. Ook was er het EO-bericht dat Anne Frank op 4 mei 2015 zingend zal creperen in Bergen-Belsen. En daarna bleek dat DommelGraaf & Cornelissen Entertainment Hannie Schaft gaat begeleiden naar haar executie. In musicalvorm.

Het is in 2015 75 jaar geleden dat de nazi’s Nederland bezetten. Dat lustrumjaar zal veel integer gemaakte boeken, films en documentaires opleveren. En af en toe een commercieel wangedrocht. Zoals over Hannie Schaft. De verzetsstrijdster verliest op de Zaandamse Westzijde haar vriend. De dodelijke kogel die hem treft doet haar semi-spontaan uitbarsten in gezang, want dat is nu eenmaal een musicalwet. Ook onderweg naar de fusilladeplaats in de duinen zal de muziek niet zwijgen.

De bedenker van deze beoogde kassakraker liet in de Volkskrant weten zich ‘enkele vrijheden te zullen permitteren’. Zijn musical is gebaseerd op Theun de Vries’ Het meisje met het rode haar. Dat boek bevat al de nodige fictie. Maar extra fantasie is dus welkom, als dat de opbrengst ten goede komt.

De werkelijkheid anno 1940-1945 was gruwelijk. De vaderlandse showbusiness anno 2015 kan er ook wat van.

Hannie Schaft
De zing-of-ik-schietshow

0 gedachten over “Zing mee met Hannie Schaft”

  1. Ik ben het met je eens; ik denk dat de integer gemaakte boeken, films en documentaires iemand zoals Hannie Schaft meer eer aandoen. Je wordt een beetje moe van al die musicals en zogenaamde documentaires die beschamend zijn vanwege commerciële belangen of misplaatste slachtoffergevoelens.

  2. Albert Brinkman

    Erik,wat deze op geld belustte lieden van plan zijn is volstrekt gestoord en ook niet goed te praten.Ik stel voor dat ik deze leeghoofden uit nodig om samen met mij naar het N.I.O.D te gaan zodat ik ze aan de hand van het daar aanwezige materiaal kennis kan laten maken wat de bezetter voor wandaden heeft gepleegd tegen de bevolking.Albert Brinkman.

    1. Hoi Albert,

      Ik heb zo’n vermoeden dat de musicalmakers geen behoefte hebben aan je uitnodiging, omdat ze zichzelf al zo netjes bezig vinden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *