Wanneer je op je pasfoto gaat lijken…

Voor een buitenlandse reis is een paspoort nodig. Met een pasfoto. Dus toog vriendin naar de fotograaf. Voor zeven euro kreeg ze zes foto’s mee. Die aan de balie van het Zaanstedelijk stadhuis prompt werden afgekeurd. Vriendin ontving een formulier met de zin: ‘Uw pasfoto voldoet niet aan een of meerdere van de volgende eisen.’ Waarna er 37 diskwalificaties volgden, naar believen aan te kruisen door de dienstdoende ambtenaar. Van het niet recht in de camera kijken tot een verkeerde achtergrondkleur. Met slechts één aangevinkte misser kwam vriendin er nog genadig vanaf. Al was de conclusie over het geconstateerde gebrek wel tamelijk beledigend: ‘Lengte gezicht: te lang.’
Het was kiezen of delen. De vakantie afblazen. Haar gezicht laten inkorten. Of voor een handvol euro’s nieuwe kleurenfoto’s kopen. Het werd de laatste optie.
Toen het verse paspoort was opgehaald bleek de ditmaal wel goedgekeurde kleurenfoto te zijn teruggebracht tot een zwart/wit-vlek waarop elke gezichtsnuance was verdwenen. Zoals bekend moet je nodig op vakantie zodra je op je pasfoto gaat lijken. Die waarheid ging hier in ieder geval niet op. Nu alleen nog hopen dat vriendin zonder problemen langs de douane komt.

foto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *