Achterhaalde strijd tegen achterlijk haatboek

Binnenkort moet de Amsterdamse kunsthandelaar die Mein Kampf aanbood zich voor de rechter verantwoorden. Mijn voorspelling: hij gaat verliezen. De verkoop van Hitlers haatboek is namelijk nog altijd verboden. En dus strafbaar. Een jaar of wat geleden heb ik desondanks zelf een exemplaar aangeschaft, overigens voor aanzienlijk minder dan de €150,- die de gedagvaarde hoofdstedelijke galeriehouder er voor vraagt. Bij een Zaanse verkoper, die me bezwoer zijn naam niet te openbaren. Hij had, begrijpelijk, geen trek in vervolging en een boete.

Eveneens een tijdje terug heb ik beroepshalve het Openbaar Ministerie gevraagd de handel in Mein Kampf straffeloos te maken. Even leek dat te gaan gebeuren. Toen krabbelden de verantwoordelijken terug. De reden: het lag politiek nog te gevoelig.

Intussen is het hopeloos gedateerde werk volop verkrijgbaar, het justitiële tegenspartelen ten spijt. Via de bibliotheek. En op internet (voer de titel maar eens in bij Wikipedia.nl). Om maar twee plekken te noemen waar de integrale tekst te lezen is.

Het verbod op Hitlers gebundelde wartaal is achterhaald. Misschien kan de overheid een wetenschappelijke editie op de markt brengen. Met uitleg en kanttekeningen. Lijkt me een prima middel tegen antisemitisme, een kwaal die heden ten dage weer lelijk opspeelt.

Kampf
De Tijd, 7 maart 1974

0 gedachten over “Achterhaalde strijd tegen achterlijk haatboek”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *