‘Gewoon GVB-beleid’

Alle ponten over het Noordzeekanaal worden vanaf volgend jaar uitgerust met bewakingscamera’s. Vanwege vechtende passagiers, rovende overvaarders of andere vandalen? Drie keer mis. “Het is gewoon GVB-beleid”, verklaarde de woordvoerster van de veerbootexploitant tegen Dagblad Zaanstreek. Overlast speelde geen rol.

Een jaar of wat terug werd mijn fiets gestolen. Hij stond notabene tegen een paal waaraan twee camera’s hingen, vlak voor de Zaandamse Bruna. Ik deed aangifte. Kort daarna belde een agent. Of ik even kon langskomen. Op het politiebureau kreeg ik twee foto’s te zien van een sjofele man die mijn rijwiel wegvoerde. Ze waren afkomstig van de camera’s bij de boekhandel. De agent vroeg of ik wist wie dat was. Ik had geen benul. Wel had ik het idee dat de privacy werd geschonden door mij beelden te tonen die ik volgens de wet niet mocht zien. Een dag later vond ik mijn fiets terug bij een winkel in tweedehands spullen, waarna de dief kon worden aangehouden. Daar kwam geen camera aan te pas. 

Cameratoezicht leidt tot minder blauw op straat, schijnveiligheid en verplaatsing van de ellende. Om over de aantasting van de persoonlijke levenssfeer maar te zwijgen.

Pont

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *