Monumentale borden

De 60.000 rijksmonumenten krijgen een eigen bordje. Vorige week onthulde minister Jet Bussemaker bij de Haagse Ridderzaal het eerste exemplaar en binnenkort volgt dus de rest. Het is een klein, maar mooi gebaar om de bijzondere oudheden die Nederland telt herkenbaarder te maken.

Zo’n vijf jaar geleden deed het toenmalige CDA-raadslid Herman Oomen een poging tot iets soortgelijks, maar dan voor Zaanstad. Hij liet zelfs een alleraardigst bordje vormgeven door timmerfabriek Visser. Helaas, verder dan de ontwerpfase kwam Hermans product nooit. Dat is jammer. Enerzijds omdat de Zaanstreek honderden rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten telt, die echter vaak niet als zodanig te herkennen zijn. En anderzijds omdat er in de regio momenteel zoveel historiserende nieuwbouw bijkomt dat de geïnteresseerde leek het verschil ontgaat tussen authentiek en origineel.

Het lijkt me een mooi moment om een nieuwe poging te wagen wat eenheid te brengen in de enorme verscheidenheid aan monumentaal Zaans groen, hout en steen. Herman Oomen heeft dat concept-bordje vast nog wel in een la liggen, klaar voor gebruik. Verder is er alleen een raadslid nodig dat een motie schrijft waarin de uitvoering wordt geregeld. Bescheiden klus, groot succes.

Monument

0 gedachten over “Monumentale borden”

    1. Volgens mij was het, zoals ik al schreef, een initiatief van Herman Oomen. Bij mijn weten een CDA-lid. Maar hij zocht er destijds wel contact over met ROSA (en anderen). Maar wellicht kun je even contact opnemen met het CDA alvorens een initiatief in te dienen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *