De terugkeer van de Zaanse reclame

Gedreven door de enthousiaste reacties op mijn stukje van vorige week over het ophangen van Zaanse monumentenbordjes lanceer ik meteen maar even een nieuw idee. Begin deze maand zag ik in Harlingen een antieke reclame. ‘E.A. Speijer’, stond daar levensgroot op een zijgevel van een onderneming geverfd, met als onderschrift, in oud-Hollands, ‘Heerenkleding’. De naam in die vooroorlogse, gerestaureerde muurschildering herkende ik. De joodse Harlinger Elkan Aron Speijer dook tijdens de Tweede Wereldoorlog 2,5 jaar onder in Koog aan de Zaan. Samen met acht familieleden en andere verwanten vond hij op het Zuideinde een schuilplaats bij antiquair Simon van de Stadt.

Nader onderzoek wees uit dat Harlingen bezig is met het herstellen van een groot aantal oude muurreclames. Iets soortgelijks gebeurde eerder al in Amsterdam. Het kleurt die steden en hun geschiedenis.

In de Zaanstreek zijn her en der ook nog antieke reclames te vinden. Soms weggestopt onder de verf, zoals die van een orgelstemmer en een verzekeringsmaatschappij op een zijwand van de Zaandamse rijwielhandel Van Zaane (Westzijde 64). In Harlingen hebben ze bewezen dat zo’n deklaag geen enkel probleem is bij het weer tevoorschijn toveren van de oude schilderpracht. Nu de Zaanstreek nog.

Westzijde 64 Westzijde 64 nu

Westzijde 64 toen en nu.

0 gedachten over “De terugkeer van de Zaanse reclame”

  1. De Historische Vereniging Haerlem (of Haarlem, dat ben ik even kwijt) heeft heel veel gedaan aan het restaureren en het herplaatsen van gevelstenen. Die zijn zoveel mogelijk teruggeplaatst op de oorspronkelijke of op een passende alternatieve plek in de stad. En aan het restaureren van buitenreclame op gevels, muren en andere plekken die nu het domein van grafitie zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *