Hembrugterrein vervalt (alweer)

Al dertig jaar lang bezoek ik op onregelmatige basis het Hembrugterrein. Toen daar nog een munitiefabriek huisde zag ik het langzame verval van dit unieke Zaandamse gebied. Na de ondergang van Eurometaal ging de teloorgang in een hoger tempo verder. Planten woekerden, het Rijk sloopte (soms illegaal) en oude fabriekshallen zakten in elkaar. Gelukkig keerde het tij. De laatste tijd zijn veel monumentale panden wind- en waterdicht gemaakt en opnieuw in gebruik genomen.

Eind goed, al goed?

Nee.

Toen ik een paar weken terug het Hembrugterrein weer eens bezocht, werd ik gewezen op vers verval. Waar hersteld was, gebeurde dat vaak liefdeloos. Gebouwen die nog geen twee jaar geleden zijn opgeknapt vertonen plotseling scheuren. Gloednieuwe waterwering brokkelt nu al af. Monumenten verkruimelen. Een van de oudste en mooiste gebouwen op het terrein (1896) staat op instorten omdat er niets mee gebeurt. Voeg dat bij de huurverhogingen voor de pionierende gebruikers en het resultaat is wederom leegloop.

Het bureaucratische Rijksvastgoedbedrijf lijkt te gaan voor de snelle winst en niet voor de lange termijn. De geschiedenis dreigt zich te herhalen, daar op dat mooie stukje Zaanse grond.

Goedkoop wordt wederom duurkoop.

Hembrug

 

0 gedachten over “Hembrugterrein vervalt (alweer)”

 1. Wat jammer dat Erik Schaap niet even bij ons heeft aangeklopt om te vragen hoe het zit. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat zeker niet voor het snelle geld, en juist wel voor de lange termijn. Het doel is om HEMbrug terug te geven aan de stad en de regio. De eerste stap is het opknappen en verhuren van de ruim 50 monumenten. Na renovatie blijven de gebouwen natuurlijk hun onderhoud krijgen. Daarnaast wordt waar nodig de bodem gesaneerd en de buitenruimte opnieuw ingericht. Dit alles doen we in nauw overleg met de gemeente Zaanstad.
  Vragen? Kom gerust langs!

  Bas Boeker
  projectdirecteur HEMbrug

 2. Marjorie Verhoek

  Hoi Erik! Ook even een reactie namens de gemeente Zaanstad. Ik herken je verhaal helemaal niet, en het verhaal van Bas Boeker des te meer. Juist zien wij heel veel goede ontwikkelingen op het Hembrugterrein, herstel van monumenten, herbestemming en goede verhuurafspraken. Zelfs aan panden die opgegeven waren (niet altijd monument maar wel bijzonder) wordt heel hard getrokken om ze te behouden en zo het terrein zijn allure te laten behouden. Het gaat wat ons betreft heel erg goed. We hebben het hier over de grootste herbestemmingsopgave van Nederland die verloopt zoals een herbestemmingsopgave lopen moet, wat uitzonderlijk is in deze tijd. Ik ben benieuwd waar je je informatie vandaan hebt en ook namens ons een uitnodiging om vooral eens te komen kijken. Ook willen we je met alle liefde veel vertellen over strategie, proces en doelstelling. Dan kom je waarschijnlijk tot een heel ander artikel. Dus, kom gerust langs op het Hembrug of op het stadhuis, je weet me te vinden.

  Hartelijke groeten,
  Marjorie Verhoek
  Netwerkontwikkelaar Erfgoed @gemeente Zaanstad

  1. Hallo Marjorie,

   Dank voor je reactie en uitnodiging. Ik heb echter al een kijkje ter plekke genomen en ben door meerdere mensen met verstand van zaken, onafhankelijk van elkaar, geïnformeerd over hetgeen er goed én fout gaat op het Hembrugterrein. De optelsom van die informatie heeft geleid tot de bewuste column. Het laat onverlet dat ik hoop dat het Hembrugterrein -mijns inziens het mooiste stukje Zaanstad- een prachtige toekomst krijgt.

   Vriendelijke groet,

   Erik

 3. Ik ben bewoner van de hemkade oost en daarmee van het hembrugterrein en constateer de teloorgang van het terrein.Ook het evenementen beleid doet geen goed aan flora, fauna en bewoners.Misschien is het een goede locatie voor de gemeente zelf. Maken we van het stadhuis een hotel
  Vriendelijke groet edwin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *