H.J.E. en R.P. bleven plakken, zij het elders

Wie wat bewaart die heeft wat. En zo vond ik vandaag toevallig een oud knipsel terug over twee verdachten die zich voor de Zaandamse kantonrechter moesten verantwoorden wegens illegaal plakken, ruim dertig jaar geleden. De verdachten werden keurig met hun initialen aangeduid, H.J.E. en R.P. Ze hadden voor de PSP illegaal affiches geplakt en waren daarbij betrapt. H.J.E. had de wetsboeken er op nageslagen en haalde zowel de Grondwet als het Verdrag van Rome erbij om vrijuit te gaan. Helaas, het hielp niet. De rechter veroordeelde beiden tot een boete.

Het grappige is dat de twee kruimelcriminelen inmiddels in de gemeenteraad van Zaanstad zitten. H.J.E. is namelijk VVD-raadslid  (en voormalig PvdA-wethouder) Harm Jan Egberts en R.P. ROSA-raadslid Ruud Pauw. Hoe zou Harm Jan terugkijken op zijn verdediging in de rechtszaal? Zijn argument  dat ‘de media onze politieke ideeën stelselmatig overspoelen met de ideeën van de vier grootste partijen’, zou dat nog opgeld doen? Na de PSP zocht Harm Jan achtereenvolgens zijn heil bij de PvdA en de VVD, twee van de ‘vier grootste partijen’. “Ook is het zo dat van de daartoe aangewezen borden de affiches regelmatig worden afgescheurd en overgeplakt door rechtse partijen’, voerde Harm Jan verder nog aan. Inmiddels is hij zelf vertegenwoordiger van zo’n rechtse partij, dus het afscheuren en overplakken is ongetwijfeld gestopt.

Blijft over dat we twee raadsleden hebben met een mini-strafblad. En dat vijftien jaar na bovengenoemde veroordeling opnieuw twee illegale plakkers voor de rechter stonden, R.L. en E.S. Zij werden  echter door rechter Frank Visser vrijgesproken en de gemeente Zaanstad kreeg te horen dat ze als de wiedeweerga vrije plakplaatsen moest maken. R.L. en E.S. beriepen zich voor de rechter niet op de Grondwet en het Verdrag van Rome, maar op de inmiddels gevormde jurisprudentie (met dank aan Loesje).

O ja, die E.S. was ik.

Plak    

0 gedachten over “H.J.E. en R.P. bleven plakken, zij het elders”

  1. Ik ben blijven plakken bij mijn eerste Partij, nu ja de opvolger dan …
    De genoemde poster kreeg ik ooit in een grote stapel uit een afdelingsarchief.
    In mijn omgeving is er binnenshuis flink mee geplakt en behangen.
    Nu stoor ik mij vooral aan het illegale commerciële plakken in de buitenomgeving.

    Vriendelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *