Over Cook, Vreeman, Florida en de SGP

In dezelfde week dat de SGP zijn achterban opriep om in Westzaan te aanschouwen hoe je homoseksualiteit verhelpt kwam Apple-topman Tim Cook uit de kast. Ik moest onmiddellijk denken aan Ruud Vreeman. Als burgemeester van Zaanstad was die namelijk begeesterd door het Amerikaanse verhaal over ‘the creative class’. De socioloog Richard Florida introduceerde deze klasse in 2002 en doelde daarmee op het deel van de beroepsbevolking dat innovatieve arbeid verricht. Kort gezegd: hoe meer innovatie, hoe beter een stad af is. En hoe meer homoseksuelen in de directe omgeving, zo wees zijn onderzoek uit, hoe meer innovatie. Voor Florida was Apple een voorbeeld hoe die creativiteit vorm te geven. Toen wist hij overigens nog niet eens dat Cook op mannen viel.

Helaas, met het vertrek van Vreeman uit Zaanstad verdween ook de creatieve stad uit beeld. En met de homobeweging wil het hier ook al niet lukken. Er bestaat geen Zaanse COC-afdeling en zelfs geen lokaal gaycafé. Vooralsnog moeten we het één keer per jaar doen met een Regenboogvlag op het gemeentehuis. Groter gebrek aan creativiteit is nauwelijks denkbaar.

Alhoewel, het idee dat dankzij gebed homo’s genezen is méér dan creatief.

gebed

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *