Ook eng: Zwarte Piet in katholieke handen

Ha, post. Van een organisatie die zich Civitas Christiana noemt. En die bij nadere bestudering een tamelijk enge pro-Zwarte Pietensekte blijkt te zijn.

Deze week viel er een brief in de bus waarop in chocoladekapitalen de oproep ‘Red Zwarte Piet!’ stond. In bescheidener letters werd uitgebreid betoogd dat een bijgevoegde petitie naar burgemeester Eberhard van der Laan diende te worden gestuurd, in een poging om het Sinterklaasfeest ‘ongeschonden voor onze kinderen’ de 21ste eeuw door te helpen. In nog kleinere letters was terug te lezen dat Civitas Christina achter de oproep zat.

In de schriftelijke oproep om Zwarte Piet te beschermen was weinig nuance te bespeuren. ‘Een klein groepje onruststokers’ zorgde er volgens Civitas Christina voor dat Zwarte Piet ‘verwrongen wordt tot een symbool van verdeeldheid’. Ook sterk: “Straks zult u een misdaad begaan wanneer u Zwarte Pieten bij uw Sinterklaasviering betrekt.” Het kwade genius, naast een klein groepje ‘zeurpieten’: de Verenigde Naties, ‘die meent ons te kunnen dicteren wat wij met onze nationale tradities moeten doen’. 

Civitas Christina bestaat in Nederland nog maar een ruim half jaar en maakt deel uit van een internationaal netwerk van lekenbewegingen. “De leer van de katholieke kerk is leidend [bij Civitas Christina]”, citeer ik even wapenbroeder Katholiek Nieuwsblad. “Dat houdt het verdedigen in van het gezin in de vorm van het huwelijk tussen man en vrouw en de bescherming van het leven vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood.” Met andere woorden: Civitas is tegen homo’s, abortus en euthanasie. “Wij weten ons door pater Koopman geïnspireerd en zien ons werk als de voortzetting van het werk dat hij begonnen is”, aldus de oprichtingsakte van Civitas Christina. Voor wie niet weet wie pater Koopman is; zie hier.

Civitas-woordvoerder is Hugo Bos, die hier ook nog even fijntjes benadrukt dat het hele evolutieverhaal klinkklare nonsens is. De organisatie beschouwt zichzelf in werkelijk elk opzicht als verlengstuk van het Vaticaan, en dan met name het meest conservatieve deel daarvan.

Ik heb het internet afgezocht naar het Civitas-standpunt over het misbruik van kinderen door de talloze Vaticaan-vertegenwoordigers door de jaren heen, maar daarover helaas geen letter gevonden. Civitas Christina-woordvoerder beperkt zich in de eigen nieuwsbrief tot dat andere ’traditionele christelijke feest’, de Sinterklaasviering ‘met Zwarte Piet als de bereidwillige helper’. Fijn dat er organisaties zijn die de tere kinderziel proberen te beschermen. Maar Civitas Christiana zou ik zo ver mogelijk bij hen uit de buurt willen houden.

Piet

0 gedachten over “Ook eng: Zwarte Piet in katholieke handen”

  1. Het clubje is nu ook bezig geweest met die hele rel over ”pornografische reclame” (twee mannen gaven elkaar een kusje op de mond). Er lijkt een Amerikaanse theocratische organisatie achter te zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *