De namen bij de bevrijdingsfoto

Op 21 november 2014 plaatste Dagblad Zaanstreek een oproep bij onderstaande foto van het Zaandamse bevrijdingsfeest op 5 mei 1945. De vraag was wie de namen kende van de afgebeelde personen. Twee waren er al bekend, die van de moeder van de inzender, To Arends-Graas (de vrouw in het midden, destijds wonend op de Prins Hendrikstraat 40), en van de vrouw naast haar, Loes Riensema. Zij woonde in de Prins Hendrikstraat op nummer 38.

Een week later kon Dagblad Zaanstreek twee namen toevoegen aan de foto. De tweede geüniformeerde BS-man van links is Jan Hermanus Smak, een voormalige verzetsstrijder. Hij woonde destijds aan de Ringweg 28 in Zaandam. Uiterst rechts staat, eveneens in BS-uniform, Johann Gottlieb van Marle (schuilnaam ‘Wouters’). Hij was de commandant van district VI (de Zaanstreek), gewest 11 van de Binnenlandse Strijdkrachten en woonde destijds aan de Merellaan 3 in Bentveld. Na 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) kreeg Van Marle de leiding over de BS in de Zaanstreek.

Bevrijding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *