Rochdale belazert de Havenbuurt

Als laatste woningcorporatie begon Rochdale onlangs met de modernisering van haar bezit in de Zaandamse Havenbuurt. Helaas niet door de bijna een eeuw oude huurhuizen aan de Havenstraat te renoveren (zoals bijvoorbeeld Parteon wel deed), maar door zestig woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Slechts dertien huizen worden gerenoveerd.

In Dagblad Zaanstreek van 12 december jl. stond een sfeertekening van de nieuwe huurhuizen aan de Havenstraat. Wat opviel was dat de dakkapellen die de woningen decennia lang sierden niet terugkeren, tot ergernis van de bewoners. “Het zadeldak past echt niet in de Havenbuurt”, zei een van hen tegen de krant. “Er horen dakkapellen op. Ik hoop dat de gemeente dit niet goedkeurt.” Begrijpelijk, want zonder dakkapel gaat er behoorlijk wat ruimte verloren.Bovendien doet dat geplande zadeldak kaal aan en past het niet bij de naastgelegen nieuwbouw – met dakkapel – die woningcorporatie ZVH heeft laten neerzetten. 

Uitvoerend architect Ron Baltussen van Hooyschuur architecten daarentegen vindt helemaal niet dat de dakkapellen karakteristiek zijn voor de Havenstraat. “De dakkapellen zijn in de loop der tijd ontstaan. Met dit ontwerp gaan we juist terug naar hoe het ooit begonnen is in de Haven.”

Het ja van de bewoners versus het nee van Rochdale en haar uitvoerders. Wie heeft er gelijk?

Ik heb vandaag een blik geworpen op de bouwtekening van de woningen die Rochdale momenteel sloopt en vervangt door kapelloze exemplaren. En zie: op die tekening de dato 22 juli 1922 staan wel degelijk dakkapellen afgebeeld. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde van de woningen. Voor het bewijs: zie de foto’s hieronder. In het bijbehorend bouwbestek uit 1922 staat bovendien tot in de detail beschreven hoe de dakkapellen er destijds dienden uit te zien.

Rochdale speldt de bewoners en andere betrokken dus maar wat op de mouw, in de wetenschap dat het (iets) duurder is om huizen met dan huizen zonder dakkapellen te bouwen. Het is onbegrijpelijk dat de Welstandscommissie van Zaanstad akkoord is gegaan met deze aantasting van de Havenbuurt-historie. En het zou – ook gezien het eerdere gepruts van Rochdale in de Havenbuurt – van inzicht getuigen als de gemeenteraad en/of B&W een stokje steekt/steken voor deze in meerdere opzichten goedkope nieuwbouw.

1922: Havenstraat 31-39 voor.
Voor
1922: Havenstraat 31-39 achter.
Achter
2015: Havenstraat 31-39 volgens Rochdale.
Havenstraat

0 gedachten over “Rochdale belazert de Havenbuurt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *