Alle Baka’s een fantastisch 2015

Ook weer voorbij, de nacht dat je onbekenden publiekelijk een gelukkig nieuwjaar gunt en sommige bekenden in stilte iets minder geluk. Nog een weekje ‘beste wensen’ mompelen en we kunnen weer over tot de dagelijkse orde.

Nee, dan de herinnering aan die Oudejaarsnacht in het regenwoud van Kameroen, alweer vele jaren geleden. We logeerden een paar dagen tussen de Baka’s (nooit ‘Pygmeeën’ zeggen). Daar was geen klok die de jaarwisseling aankondigde, geen champagne en al helemaal geen vuurwerk. Er klonk geen muziek en er was geen tv-cabaret. Eigenlijk was er niets, behalve een oorverdovende stilte en soms wat dierengeluiden. Plus die alleen door sterren verbroken duisternis.

Wij, vier kaaskoppen tussen de Baka’s die nog niet naar bed wilden, richtten onze zaklantaarns om de paar minuten op onze horloges. Waar bleef 1 januari? Toen het eindelijk zover was, klonk er een unisono ‘Gelukkig nieuwjaar’ en kusten we elkaar op de wangen. Een paar gniffelende Baka’s keken toe. Je zag ze denken: rare types, die witneuzen. Openlijk zoenen en dan ook nog zonder aanleiding, dat dééd je toch niet.

Ik wens alle Baka’s, de meest bedreigde mensen ter wereld, een gelukkig 2015.
Baka

 

0 gedachten over “Alle Baka’s een fantastisch 2015”

  1. Blakka’s, blanda’s en nu dan ook nog baka’s, samen met alle kaaskoppen, ik vind het een mooi blog.

    Ik wens jou en je lezers veel mooie momenten in 2015.

    Vriendelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *