Geslaagd cultuurhuis: optie of utopie (2)

Laat ik nog eens terugkomen op het door B&W van Zaanstad gewenste cultuurpaleisje tegenover NS-station Zaandam. Op 28 december stelde ik op deze plek onder meer de vraag wat er terecht was gekomen van de door de gemeenteraad afgedwongen belofte dat het college op zoek moest naar één of meer commerciële partners die het cultuurhuis (mede) kunnen vullen. Sindsdien is het stil.

Ik heb me laten vertellen –correct me if I am wrong– dat een groot hotelconcern enige maanden geleden interesse toonde voor de locatie waar het cultuurhuis moet verrijzen. Geen gekke gedachte: het Inntel-hotel aan de andere kant van het spoor doet het meer dan goed en zo’n plek pal naast NS-station Zaandam en op twaalf minuten treinen van hartje is een A1-locatie voor een commerciële slaapplek.

Laten we even voortborduren op deze gedachte, in de wetenschap dat Pieter Grandiek drie dagen geleden tegen De Orkaan vertelde er niet over te piekeren om mee te verhuizen naar het nieuwe cultuurcluster. “Ik blijf zeker tot 2019 en waarschijnlijk ook nog wel daarna”, zei hij onder meer. Waarna hij zijn plannen ontvouwde om minstens één filmzaal te behouden in De Fabriek, het filmhuis waar hij al jaren het café beheert. Hij zou daarover met een Amsterdamse bioscoopexploitant in onderhandeling zijn. In de tweede zaal van De Fabriek konden dan volgens Pieter optredens plaatsvinden. 

“Zaandam zou dan niet één maar twee filmtheaters krijgen”, concludeerde De Orkaan. B&W van Zaanstad willen namelijk per se een filmfunctie in het nieuwe cultuurhuis, mede te bekostigen uit de verkoop van De Fabriek. Of, bij nader inzien, toch maar niet?

De wetenschap dat de nieuwe bioscoop in de Amsterdamse Hallen binnen drie maanden honderdduizend bezoekers trok, lijkt de conclusie te rechtvaardigen dat er nog altijd ruimte is voor de ‘betere’ film. Zeg maar zoals De Fabriek die vertoont. Tegelijkertijd zijn twee filmtheaters in Zaanstad, en dan ook nog op loopafstand van elkaar, te veel van het goede. Eén van de twee zal het onderspit delven. Tenzij het college van Zaanstad momenteel dubbelspel speelt… 

Zou het misschien zo kunnen zijn dat op de veel te dure plek waar het cultuurhuis moet komen een hotel verrijst? Met vergaderzalen waar Zaanstad zo’n behoefte aan heeft, zonder de bijbehorende lasten? Dat de filmtheaterfunctie van De Fabriek en het gebouw zelf in handen komen van een Amsterdamse bioscoopexploitant (met Pieter Grandiek als uitbater van het café en het podium, al dan niet samen met FluXus; die twee doen nu ook al het nodige samen)? Dat Zaanstad daardoor de subsidie aan het filmtheater kan afbouwen of zelfs stopzetten, ook al omdat die hoofdstedelijke bioscoopexploitant veel scherper kan onderhandelen over filmhuurprijzen dan De Fabriek momenteel kan? En met het uitgespaarde en zelfs binnengeharkte geld (van de Fabriek-verkoop) de Zaanse (culturele?) wereld kan steunen, bijvoorbeeld door FluXus te helpen aan een nieuw gebouw? 

Samengevat:
*Het nieuw te bouwen hotel wordt commercieel geëxploiteerd.
*De gemeente komt haar afspraken na over de bouw tegenover het gemeentehuis.
*De Fabriek wordt verkocht en vervolgens, subsidiearm of -vrij, geëxploiteerd door een Amsterdamse bioscoopgrootheid.
*Zaanstad haalt miljoenen binnen, in plaats van ze uit te geven.

Het is zomaar een theorie. Kijk over een paar maanden nog eens wat daarvan bewaarheid is geworden. En let in de tussentijd op het moment dat de oorverdovende stilte wordt verbroken die de zes coalitiepartners vooralsnog bewaren, daar waar het gaat om de culturele toekomst van Zaanstad.

fabriek

0 gedachten over “Geslaagd cultuurhuis: optie of utopie (2)”

    1. Over een maand of wat weten we vast of het college inderdaad zo vernuftig is. In de tussentijd hoop ik vooral dat De Fabriek een filmtheater aan de J. Sijbrandsteeg kan blijven.

  1. Goeie plek voor een cultuurcluster lijkt me. Naast het station, heb je concerten, trek je mensen uit amsterdam, en omstreken. Er is al een hotel… En waarom zou onze gemeente in godsnaam vergaderzalen nodig hebben, terwijl hun dat veel te grote lelijke gebouw hebben, wat net zo goed in Legoland denemarken had kunnen staan. Waarom heeft Zaanstad dan ingodsnaam vergaderruimtes nodig, dat vind ik echt de reinste kolder. Cultuur is belangrijker momenteel dan commerciele hotelletjes. De cultuur moet een schop onder ze reet krijgen en het cultuurhuis is een goed begin. TEVENS, vind ik dat filmhuis De Fabriek een mooi plekje heb, en die moet daar gewoon blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *