Ondergang en opkomst van de ijsvogel

In en om onze tuin aan de Havenstraat strijken nogal wat vogels neer. De welbekende kool-, pimpel- en staartmezen uiteraard. Eksters, in steeds grotere aantallen. Roodborstjes, en soms een parkiet. Er vliegen ook steeds meer roofvogels langs, met dank aan het nabijgelegen en relatief ongerepte Hembrugterrein.

Toen ik afgelopen week van huis vertrok viel mijn oog op een vogel die ik nog maar één keer eerder in Nederland had gezien. Die turkooizen mantel en oranjerode onderzijde in combinatie met een lange snavel maakten het onmiskenbaar tot een ijsvogel.    

Drie jaar geleden herbergde Nederland amper tweehonderd ijsvogelpaartjes, een gevolg van de voorgaande strenge winters. Hun naam ten spijt zijn ijsvogels namelijk in het geheel niet bestand tegen ijs. Ze kunnen dan niet meer vissen en sterven de hongerdood. Watjes zijn het, zij het wel hele mooie watjes. Dankzij de zachte winters van de laatste jaren is het bestand weer wat aangevuld, maar ijsvogels blijven een zeldzaamheid. Schuw als ze zijn laten ze zich bovendien weinig zien.

Komend weekend wordt het een graadje of tien. Bevroren water zit er voorlopig niet in. Het zou wel eens een mooi ijsvogeljaar kunnen worden.

ijsvogel

0 gedachten over “Ondergang en opkomst van de ijsvogel”

 1. Een ijsvogeltje in je eigen tuin! Een keer (in mijn leven) een ijsvogel zien. Op de Jabikspaadroute kwam ik in Cornjum terecht ten noorden van Leeuwarden. Op een laan bij de Martenastate vloog hij vlak voor mijn neus voorbij: een IJSVOGEL, zomaar op een warme zomerdag. Voor de route kon je mooie stempels halen en dat deed ik altijd. Ik had lzo leuke ontmoetingen. Dikwijls was het bij een kerk en kreeg je meteen een priverondleiding. In dit geval in een soort portierswoning bij de state. Een ’typisch noordelijk’ wat norsige vrouw opende de deur. maar ik was zo enthousiast dat ik haar meteen deel maakte van mijn ervaring. Ze noodde mij binnen en liet mij allerlei afbeeldingen zien die ze overal in huis had opgehangen. Foto’s, borduurwerkjes schilderijtjes van… ijsvogeltjes. Ze wees mij de plek in de slotgracht waar de ijsvogeltjes meestal verbleven. Daarna heb ik er nooit meer een gezien. maar wie weet zit er binnenkort een op de ballustrade.

 2. Dit prachtig vogeltje ben ik in levende lijve nog nooit tegengekomen.
  Wel heb ik gewandeld in broedgebiedjes van dit vogeltje.

  Mooi dat jij een nieuwe tuinvogel hebt gespot.

  In mijn eigen tuin zie ik het al voor mij:
  een ijsvogel bovenop mijn waterpomp!

  Vogelvriendelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *