Nieuws is…

Ik weet het: nieuws is het aantal doden gedeeld door het aantal kilometers. En dus wordt er in de Nederlandse media meer aandacht besteed aan een kettingbotsing in Rotterdam dan aan een neergestort vliegtuig in Bangladesh (tenzij het natuurlijk een KLM-toestel was). Maar mijns inziens praat het journaille de laatste tijd wel erg vaak over het eigen volk.

Twee voorbeelden.

Een Trouw-journalist blijkt een hele reeks artikelen te hebben verzonnen. Mag niet, kan niet en is dan ook goed voor de nodige media-aandacht. Punt is alleen dat Perdiep Ramesar nu al vele weken achter elkaar terugkomt in de bladen. Zoals DWDD graag tv-personalities laat babbelen over hun nieuwste televisieprogramma, zo mogen journalisten met liefde (of, in dit geval, met afkeuring en spot) schrijven over journalisten. En dus gaat de Perdiep-caroussel eindeloos door.

Nog erger is het met de berichtgeving over Charlie Hebdo. Twee dagen na de aanslag op de redactie van dit satirisch blad slaagde Het Parool er in om de eerste negen pagina’s plus de volledige brievenpagina -nog twee pagina’s – op te hangen aan de terreur in Frankrijk. Op pagina 13 stond een klein ander bericht: Boko Haram had in Nigeria wellicht tweeduizend mensen afgeslacht. Geen begeleidende foto, geen duiding, geen verdere informatie.

Het is duidelijk: volgens de Parool-redactie verdienden de ‘collega’s van Charlie Hebdo vele malen meer aandacht dan de anonieme Nigeriaanse slachtoffers, ook al betrof het aantal Afrikaanse doden een veelvoud van het aantal Franse. Het Parool is overigens geen uitzondering. Vrijwel alle dagbladen, maar ook de nieuwsuitzendingen op tv waren en zijn grotendeels en vaak geheel gewijd aan de Franse ellende. Nigeria komt er in alle opzichten uiterst bekaaid vanaf.

Veel aandacht voor de aanslagen in Parijs en directe omgeving is begrijpelijk en normaal. Maar iets meer distantie, daar waar het gaat om de eigen vakbroeders en -zusters, zou in de Nederlandse verslaggeving geen kwaad kunnen.

Boko

0 gedachten over “Nieuws is…”

  1. Aujourd’hui je suis Charlie, morgen Bin ich einer Berliner ohne respect. The day after tomorrow i’m the one who u hate and who u block. Daartussendoor ben ik een zwevende kiezer, niet nodig? Zeg ’t maar! En dat in een meningencircus. P.s. Mooie vogel die ijsvogel.

    Nieuws-gierige groet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *