Coen wordt geen Gijs en Wally

Aan Albert Brinkman, zoon van de Zaandamse verzetsstrijder Cornelis, heeft het niet gelegen. Hij stuurde in de herfst van afgelopen jaar een verzoek in briefvorm naar de colleges van B&W van zowel Amsterdam als Zaanstad. Maak van die eerste en tweede Coentunnel de Walraven en Gijs van Halltunnel, vroeg hij. Die prominente verzetsmannen hadden immers talloos veel meer betekend voor Nederland dan een rover en moordenaar als Jan Pieterszoon Coen?

Inmiddels zijn de antwoorden binnen. Dat van Zaanstad was een summier kastje-muurverhaal. Samengevat: Zaanstad heeft geen mening en probeer het maar eens bij Rijkswaterstaat. Was getekend: ambtenaar C. Tip, directeur Stedelijke Ontwikkeling.

Nu is Cees Tip een heel aardige en kundige beambte, maar bij zo’n verzoek verwacht je toch een antwoord van de aangeschreven politiek verantwoordelijken. In de persoon van een wethouder of burgemeester dus.

Amsterdam deed het een stuk beter. Burgemeester Eberhard van der Laan ondertekende persoonlijk het antwoord aan Albert Brinkman. En weliswaar behelsde zijn brief een afwijzing, maar die was wel zeer degelijk gemotiveerd. Iets met kosten, een monument, straatnamen die er al waren en zo nog het een en ander.  Er was zelfs onderzoek gedaan, alsmede advies ingewonnen bij de Commissie Naamgeving Openbare Ruimten. En er klonk empathie door in de brief (“Wij onderschrijven uw lovende woorden over de gebroeders Van Hall”). Enfin, lees beide teksten maar hieronder.

Bij de onthulling van het Amsterdamse monument voor Zaandammer Walraven van Hall, vijf jaar geleden schitterde Zaanstad door afwezigheid. Het kostte de grootste moeite om Van Hall vermeld te krijgen op de namenbalk in het nieuwe gemeentehuis van Zaanstad (de gemeenteraad besloot daartoe, B&W wilde dat besluit vervolgens negeren). En ook dit keer klinkt er vooral kilte door in de Zaanse afwimpelbrief.

Met de gemotiveerde afwijzing van de gemeente Amsterdam – hoe jammer dat besluit ook is – valt te leven. Het halve A-viertje van Zaanstad is een schoffering. Klein Duimpje kan in dit geval nog wat leren van de Grote Reus aan de andere kant van het Noordzeekanaal.

Zaanstad 1

Amsterdam 1

Amsterdam 2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *