De Zaanstreek: succes met inburgeren

Een liefdevolle schets van de Zaanstreek, in 32 dagelijkse afleveringen. Vandaag deel 3.

Stel: u woont in Maastricht. Dan associeert u de Zaanstreek waarschijnlijk met Albert Heijn, rare luchtjes en de Zaanse Schans. Bent u afkomstig uit Tilburg, dan komen daar misschien gedachten bij aan Czaar Peter, Verkade en Ruud Vreeman. Amsterdammers zijn meestal nog beter op de hoogte. Zij kennen de dagelijkse file op de Coentunnelweg en weten dat je langs Zaandam moet op weg naar Texel.

Het zijn kloppende associaties. Maar toch ook weer niet. En dat is onze eigen schuld. Zoals Volkskrant-redacteur Rob Vreeken (zelf geboren en getogen Zaandammer) noteerde in het fotoboek Boven de Zaan: “Wij, inboorlingen, slagen er altijd weer in om mensen van elders die het territorium van onze stam willen betreden, ogenblikkelijk tot het besef te brengen dat ze niet goed snik zijn.” Waarna hij de Zaanse grenzen beschreef als een Berlijnse muur met wachtposten in de vorm van een voormalige munitiefabriek, stedenbouwkundige flaters en hoog opgetrokken jaren-’70-flats. “Het is alsof overal langs de toegangswegen tot de Zaanstreek verkeersborden zijn geplaatst die gewoonlijk alleen zijn bedoeld voor spookrijders: rood met een witte streep en de oproep GA TERUG.”

Aan het bovenstaande is geen woord gelogen. Maar laat dat u niet weerhouden om de Zaanstreek te bezoeken. Akkoord, je moet even door die schijnbare ontoegankelijkheid heen. Maar dan vindt u ook een ongekende oase. Het wemelt hier van de musea. Zaandijk en Westzaan zijn fotogenieke plaatjes. Alleen al Zaandam telt meer dan 150 erkende monumenten. Industrieel erfgoed te over aan de boorden van de Zaan. Wolter Kroes woont hier. En dan hebben we het nog niet eens over de culinaire hoogstandjes die deze regio groot maakten (duivekater! mosterdsoep! koetjesrepen!). Dat McDonald’s ooit haar eerste Nederlandse filiaal opende aan de Zaandamse Vermiljoenweg zegt eigenlijk al genoeg. Zaanstad, de provisiekast van Nederland.

Jarenlang droeg het gemeentebestuur uit dat Zaanstad de top van de Randstad was. Bovendien waren we volgens deze boven ons gestelden ‘first in food’. In 2010 drong tot B&W door dat dit allemaal veel te bescheiden klonk. De naamsbekendheid van deze stad was volgens het college inmiddels zo groot (met dank aan onder meer de Zaanse Schans, de Zaanse bajesboten en de Zaanse verhoormethode) dat er wel wat letters afkonden, terwijl er toch een optimale citymarketing ontstond. Het gemeentelijk logo veranderde van Zaanstad in ZNSTD. Het is vooralsnog een experiment. Slaat dit aan, dan kunnen ook de buurgemeenten (WRMRLND, STZN) worden opgestoten in de vaart.

Enfin, de Zaanstreek heeft het. Er gaat niets boven de Zaanstreek. De Zaanstreek bruist. Zoom in op de Zaanstreek. I Zaanstreek. En zo kennen we er nog wel een paar. Dergelijke borstklopperij is echter niet nodig. Mits u bereid bent om uw vooroordelen te laten varen. 

Succes met inburgeren.

Zaanstad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *