Recept voor Zaanse gans

Een liefdevolle schets van de Zaanstreek, in 32 dagelijkse afleveringen. Vandaag deel 18.

Lelystad, Twentestad, Almere-stad. Het is duidelijk; een echte stad heet geen stad. Zo ook Zaanstad, dat bestuurlijke samenvoegsel van zeven kleine Zaangemeenten. De vogelpopulatie vormt het beste bewijs dat Zaanstad een cluster van boerendorpen is. Een beetje stad heeft een duivenoverschot. Zo niet Zaanstad. Nauwelijks een vliegende rat te bekennen. Ganzen echter te over. Verwilderde boerenganzen zelfs. Naast de Zaanse Schans vind je de Zaanse gans. Wat heet, je vindt er honderden ganzen. Ze grazen de polder kaal en bevuilen de weilanden met hun uitwerpselen.

De gans is sinds jaar en dag een plaag waar de gemiddelde landbouwer of politicus geen raad mee weet. Terwijl de oplossing voor de hand ligt. Eet smakelijk!

Gebraden Schansgans 

Ingrediënten voor zes personen:

-1 panklare Zaanse gans (circa 4 kilo)
-1 liter water
-1 eetlepel Zaanse mosterd
-zout en peper

Bereidingswijze:
Verhit het water in een braadblik en voeg er zout, peper en mosterd aan toe. Leg de gans met de borst naar beneden op het rooster boven het braadblik en laat hem/haar tien minuten stomen. Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Leg het beestje, wederom met de borst naar beneden, op de onderste richel van de oven en braad haar/hem dertig minuten. Keer de vogel om en braad nog negentig minuten door. Overgiet de gans regelmatig met het braadvocht. Verwarm de gans vervolgens in de braadslee op 220 graden Celsius in twintig minuten tijd. Als het goed is, is hij/zij nu goudgeel en eetbaar. Opdienen op een ganzenbord.

Dit recept is ook geschikt voor vegetariërs en andere dierenliefhebbers. Laat in dat geval de gans achterwege.

gans

1 gedachte over “Recept voor Zaanse gans”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *