Mijn kleine Grote Markt en de feiten

Ruud Vreeman stuurde me afgelopen week zijn eind 2014 uitgebrachte publicatie Mijn kleine Grote Markt. Dat was een aardig gebaar en het is ook nog eens een aardig boekje. Zijn derde terugblik inmiddels, na eerdere bespiegelingen over Zaanstad en Tilburg. Zouden meer oud-burgemeesters moeten doen, hun herinneringen aan de bestuurde gemeente op papier zetten. Iets voor Peter Tange en Geke Faber, over een jaar of wat?

In bovenstaande uitgave, die vooral over Groningen gaat, refereert Vreeman meerdere keren aan zijn Zaanse tijd. En daarbij scheert hij een paar maal vlak langs de feiten. Over de gevangenis-in-wording: “Massaal afgewezen in een referendum en nu op een andere plek toch gebouwd.” Volgens mij betrof die massale aversie vooral de aantasting van het Vijfhoekpark. Ander citaat: “Het verplaatsen van het stadhuis [van Zaandijk naar Zaandam] ging zonder veel weerstand.” Mij staat iets anders bij. Nog eentje: “In Zaanstad was K. ter Laan van 1914 tot 1937 de eerste sociaaldemocratische burgemeester.” Best knap, voor een stad die pas in 1974 van de grond kwam. Ruud Vreeman is een verdienstelijk schrijver, maar blijft bovenal een politicus.

Voor de liefhebbers: woensdag kunt u hem (indirect) een Kamerzetel bezorgen.

Vreeman

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *