Lintje of bosje?

Een goede kennis ontvangt over enkele weken een koninklijke onderscheiding. Het is hem gegund, deze op-en-top-vrijwilliger. Hij heeft zich tientallen jaren ingezet voor de gemeenschap en dat verdient waardering.

Ik ken ook een bijna 89-jarige dame die eind april zeker geen lintje krijgt. Net zo min als haar ouders er ooit eentje tegemoet konden zien. Ongetwijfeld tot hun opluchting; ze hadden nimmer iets mèt en vooral heel veel tégen de monarchie. Rooie Zaankanters waren het. Socialistisch, zo niet anarchistisch. Al voor de oorlog hield de Nederlandse inlichtingendienst deze eigenzinnige doeners in de gaten. Er zaten namelijk dienstweigeraars bij, mannen die volgens de toenmalige regering langdurig dienden te worden opgesloten.

De familie was actief in de vredes- en geheelonthoudersbeweging. Vanaf 1942 stelden ze hun woning jarenlang open voor een joodse onderduiker. En ze verspreidden illegale bladen. Dat dééd je gewoon, meenden ze. Niets om na de bevrijding mee te koop te lopen of een beloning voor te verlangen.  

Een medaille aanbieden uit naam van Willem-Alexander wordt in hun geval een zinloos gebaar. Wellicht zelfs een belediging. Maar een grote bos rode rozen op 1 mei, is dat geen aardig alternatief?

Roos

 

2 gedachten over “Lintje of bosje?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *