Bedankt, Harrie (van de Leugenacademie)

“Wat is liegen? Tekenen van bedrog, waarom liegen, de historie van liegen en de uitleg van liegen.”
(Harrie van der Laan op zijn LinkedIn-pagina over de Leugenacademie, waar hij in 2012 en 2013 lessen volgde.)

Op 28 oktober 2014 plaatste ik een blog over Harrie van der Laan, in Zaanstad raadslid van de Partij voor Ouderen en Veiligheid. Daarin stelde ik vast dat Harrie zowel de Gemeentewet als de gedragscode van Zaanstad schond. Op het gemeentelijk overzicht met nevenfuncties van raadsleden liet Harrie namelijk onvermeld dat hij een betaalde baan had bij wooncorporatie Portaal Eemland. Die functie stond wel vermeld op zijn LinkedIn-pagina.

Het was niet de eerste keer dat Harrie last had van vergeetachtigheid. Ook als commissielid ontsnapte er wel eens een bijbaantje aan zijn aandacht. Levensgevaarlijk, dat geheugenverlies. Het achterwege laten van nevenfuncties kan een politicus namelijk de kop kosten, zoals nog maar een paar weken geleden bleek bij VVD-Kamerlid René Leegte.

Een normaal raadslid zou schuldig om zich heen hebben gekeken en de omissie hebben rechtgezet. Zo niet Harrie van der Laan. Hij was door mijn blog op zijn teentjes getrapt. De man die met grote regelmaat de botte bijl hanteert, lid is van een partij die de afgelopen jaren duizenden euro’s gemeenschapsgeld spendeerde aan etentjes en kandidaat stond voor de titel ‘Beste raadslid van Nederland’ op een moment dat hij niet eens raadslid was, stapte naar de politie. Beter gezegd: hij corrigeerde via de gemeenteraadsgriffie zijn banenoverzicht en viel de politie lastig. Met een tijdrovende aangifte, waardoor een diender urenlang geen Ouderen kon beschermen en de Veiligheid in het geding kwam.

Eind maart jl. ontving ik een brief van de Hermandad met het verzoek om me op woensdag 1 april [sic] te melden bij het politiebureau te Zaandijk ‘om als verdachte te worden gehoord over belediging, gepleegd op 28 oktober 2014 in Wormerveer (…) Tijdens het verhoor kunt u zich niet laten bijstaan door een advocaat’. Op de bewuste dag werd me duidelijk gemaakt dat Wormerveerse Harrie van mening was dat ik onwaarheden had opgeschreven en daarom, nog geen week nadat hij mijn blog tot zich had genomen, de politie had ingeschakeld.

Helaas voor Harrie van der Laan: al tijdens het verhoor werd duidelijk dat hij de politie onzin op de mouw had gespeld. Dat hij de feiten naar zijn hand had gezet. En, opnieuw, de waarheid niet in pacht bleek te hebben. Binnen een paar dagen lag er een nieuwe brief op mijn deurmat, dit keer van de officier van justitie in Haarlem. Die schreef: “Inmiddels heb ik besloten u niet verder te vervolgen. De reden hiervoor is dat naar mijn oordeel u als dader niet strafbaar bent.”

Da’s lullig voor Harrie. En om het nog lulliger te maken heb ik het Openbaar Ministerie inmiddels verzocht om strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de heer H. van der Laan te Wormerveer wegens het doen van een valse aangifte (artikel 188 WvS) c.q. het indienen van een lasterlijke aanklacht (artikel 268 WvS).

Zoals ze bij Sunweb zouden zeggen: “Fijn, Harrie. Bedankt.”

Harrie

4 gedachten over “Bedankt, Harrie (van de Leugenacademie)”

      1. Het spijt me van zijn gedrag. Sorry daar voor. Meneer van der laan is zijn hele leven als niet anders geweest. Ik ken hem ook niet anders als een gronishe leugenaar. Zijn woorden neem ik met een dieplader zout.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *