Hier en daar een monumentaal missertje

Het mag dan alweer 75 jaar geleden zijn dat de Duitsers dit landje veroverden – een bezetting waarvan nog maar weinig getuigen over zijn –, toch is het te hopen dat de herdenkingen aanstaande maandagavond massaal worden bezocht. En als u daar bent, kijk dan eens nauwkeurig naar de tekst op het aanwezige oorlogsmonument.

De plaquette in Oostzaan vermeldt bijvoorbeeld dat Hannie Schaft op haar 23-ste werd gefusilleerd. In werkelijkheid werd ze een jaar ouder.

Een van de Wormerveerse plakkaten bevat ook zo’n leeftijdsfout. De aan de Zaanweg doodgeschoten verzetsman Cornelis Dijksterhuis werd niet geboren op 1 september 1918, zoals daar voor de eeuwigheid staat gebeiteld, maar liefst drie jaar later.

Het oorlogsmonument in het gemeentehuis van Zaanstad toont een foto uit de Eerste in plaats van de Tweede Wereldoorlog.

Met de twee Stolpersteine tegenover hun voormalige woning aan de Westzijde 262 wordt het joodse echtpaar Polak herdacht. Maar waar ze volgens die stenen met een tussenpoos van tien dagen de gaskamer van Auschwitz in werden gedreven, gebeurde dat toch echt op dezelfde rampdag in 1942. 

Naast de tel- staan er hier en daar ook nog wat taalmissertjes op de herdenkingstekens. Kan gebeuren. Het zou desondanks aardig zijn als de Zaangemeenten in 2020, wanneer we 75 jaar bevrijding vieren, hun monumenten feilloos presenteren.

Dijksterhuis

2 gedachten over “Hier en daar een monumentaal missertje”

  1. Hoi Erik, ja die misser van Dijksterhuis hebben wij -Project Geef Straten een Gezicht- gevonden tijdens het maken van de serie panelen voor verzetsmensen in De Aker in Amsterdam. In de Dijksterhuisstraat komt een paneel te hangen met zijn portret en biografie en die plaquette als achtergond foto.
    Zou mooi zijn als alle data kloppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *