Haantje Krol en Jacob Israël de Haan

Volgende week verschijnt de biografie van publicist/politicus/homo-emancipator Jacob Israël de Haan (1881-1924). Dat was een schrijver met een Zaans tintje; hij bracht hier zijn jeugdjaren door en refereerde in zijn kwatrijnen met weemoed aan Zaandam.

In 1999 offreerde ik Henk Krol, die andere publicist/politicus/homo-emancipator, voor zijn Gay Krant een stuk over De Haans turbulente leven. De redactie plaatste de anderhalve krantenpagina tellende tekstlap graag. Ik had er vele weken aan gewerkt en op tal van plaatsen onderzoek verricht. Het mij aangeboden honorarium was naar keuze een cadeaubon van 25 gulden of een jaarabonnement op de Gay Krant.

Op dit moment beraadt de handelsrechtbank in Den Bosch zich over de vraag of Henk Krol (mede-)verantwoordelijk is voor de financiële chaos bij de Gay Krant. Ook als de 50Plus-voorman vrijuit gaat kan hij niet opgelucht ademhalen. Het Openbaar Ministerie moet nog een besluit nemen over Krols betrokkenheid bij fraude. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat hij flink sjoemelde door te betalen met aan het oog van de Belastingdienst onttrokken abonnementen en boekenbonnen in plaats van met geld.

Mijn  nieuwsgierigheid de komende weken geldt zowel die biografie over De Haan als het justitieel oordeel over Krol.

Haan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *