Martin Bosma, voor al uw sprookjes

In het PVV-verkiezingsprogramma uit 2010 staat een opvallende zin: “Op 4 mei gedenken wij de slachtoffers van het (nationaal) socialisme.” Let op de haakjes. De theorie dat socialisten, communisten en andere Gutmenschen verantwoordelijk waren voor de opmars van Hitler en zijn trawanten werd uitgewerkt in De schijn-élite van de valse munters, een boek van PVV-ideoloog en Kamerlid Martin Bosma. Sterker: Hitler wás een socialist.

De oppervlakkige beschouwer kan na lezing denken dat deze voormalige Knollendammer een punt heeft. Maar een andere Zaankanter, Rob Hartmans, toonde in zijn publicatie Vijandige broeders? al aan dat Bosma herhaaldelijk bronnen manipuleerde en citaten verminkte om zijn gelijk te halen. Daarmee is meteen de parallel duidelijk tussen het PVV-programma en Bosma’s schrijfwerk. 

Vijf jaar later presenteert Bosma een vers boek, Minderheid in eigen land. Over de apartheid, en hoe links Nederland schuldig is aan genocide in Zuid-Afrika. Het is wederom een verhaal vol doemscenario’s, domino- en complottheorieën. En het bevat meer voetnoten dan ooit tevoren. De exegeten onder ons gaan het nog druk krijgen met de analyse ervan.

De liefhebbers van sprookjes zijn bij Bosma opnieuw aan het goede adres. Voor feiten kan men beter bij anderen terecht.

bosma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *