Alles is veel voor wie niets verwacht

Vermoedelijk is er, op die losgeslagen landtong in de Voorzaan na, geen eiland dat zoveel Zaankanters ontvangt als Terschelling. Op de tweede plaats zou wel eens Lesbos kunnen staan. Een belangrijke reden daarvoor is dat een oud-streekgenote daar een (aanbevelenswaardige) brasserie runt. In Molyvos, een pittoreske badplaats met een klassieke havenkom en een boven het dorp uittorende citadel. En met stranden natuurlijk, op spuugafstand van een handvol hotels.

Sinds een tijdje arriveren er op de stranden bij Molyvos meer buitenlandse bezoekers dan ooit tevoren. Ze landen er met wrakke bootjes of spoelen dood aan. Het zijn er inmiddels zo’n tweehonderd per dag. Zaankanters zitten daar niet tussen, het zijn bijna zonder uitzondering Afrikaanse vluchtelingen. De Griekse bevolking – ook niet bepaald de rijkste bevolkingsgroep – spant zich in om de nieuwe gasten te voorzien van basisbenodigdheden.    

Misschien dat de Zaankanters die deze zomer richting Lesbos vliegen iets extra’s in hun bagage kunnen stoppen. Wat overtollige kleding, een luchtbed, schoenen. Alles is welkom voor wie niets heeft. Het is de bekende druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. En mocht u toevallig niet naar Griekenland reizen; VluchtelingenWerk ziet uw donatie graag tegemoet.

Molyvos

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *