Doe mij nog een walnoot

Het hoofdstedelijk college wilde een stedenband met Tel Aviv. Ze baarde een monster in zowel de gemeenteraad als activistisch Amsterdam. In het najaar volgt een aangepast voorstel. De band verdwijnt en er komt iets samenwerkerigs voor terug. En dan maar hopen dat de raad er intrapt.

Zaanstad heeft eveneens een stedenband, met het Duitse Zwickau. Voorheen was er ook nog zo’n relatie met het Turkse Kaman. Veel verder dan onregelmatige en overbodige wethoudersbezoeken aan het plaatselijke walnotenfestival kwam het niet (al sluit ik niet uit dat er rond Kaman ook nog een afgeschreven Zaanse brandweerauto rijdt).

De verkering met het toen nog Oost-Duitse Zwickau dateert uit 1987. Na de val van de Muur werd bekend dat de marxistische machthebbers dolblij waren met hun westerse kameraden. Het gaf hen uitstekende spionagemogelijkheden.

Het is dit jaar een kwart eeuw geleden dat burgemeester Hans Ouwerkerk sputterde over het aanblijven van zijn Zwickauer collega Heinrich Fischer, een gestaalde communist die de Wende (even) overleefde, politiek gesproken. En het is deze maand vijf jaar geleden dat de Zaanstedelijke raad voor het laatst aandacht schonk aan Zwickau (‘Doorgaan’).

De liefde is allang voorbij. Alleen het bruidspaar heeft dat nog niet door.

zwickau

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *