Een eerbetoon voor Hotze, C. Joh. en Dirk (om er maar een paar te noemen)?

Grenoble heeft een hotel waar Napoleon tweehonderd jaar geleden één nacht verbleef. Het keizerlijke dutje was voldoende, zag ik afgelopen week, om er ter plekke een plaquette aan te wijden.

In 1811 was Napoleon een half uurtje in Zaandam. Bij mijn weten is hier nergens een gedenkplaat gemetseld ter ere van dit hoge bezoek. Nu hoeft er van mij geen monument te komen voor elke dictator die hier langstrok, want voor je het weet worden we blijvend herinnerd aan de gastvrijheid die we de Poetins van deze wereld offreerden. Desalniettemin, het uitbundige Franse eerbetoon aan de eigen zonen en dochters heeft wel wat.  

Daarom: laten we de mensen met een meerwaarde voor de Zaanstreek wat vaker in het zonnetje zetten. Waarom heeft die prachtige woning aan de Zaandamse Vaartkade waar C. Joh. Kieviet het ondeugende jochie Dik Trom op papier tot leven bracht nog geen  bescheiden gedenkteken? Een andere beroemde auteur, Dirk Witte, woonde daar vlak om de hoek, in de Botenmakersstraat. Geef hem een gevelsteentje. Net als zijn Krommenieër collega Hotze de Roos, bestsellerschrijver van de Kameleon. Enfin, het arsenaal aan grootheden biedt eindeloze mogelijkheden voor een hommage.

Goed idee, cultuurwethouder Dick Emmer?

Dik Trom

 

1 gedachte over “Een eerbetoon voor Hotze, C. Joh. en Dirk (om er maar een paar te noemen)?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *