Over brandweermensen (m/v)

De brandweer in Zaandijk twitterde op zoek te zijn naar nieuwe vrijwilligers (m/v) en ik moest denken aan de kantine van hun Zaandamse collega’s. Het is alweer een jaar of wat terug, dus alles is nu ongetwijfeld anders, maar daar prijkten de nodige pin-ups aan de muur. Dames in vergaande staat van ontkleding. Áls die modellen al een bikini droegen, was het maatje minuscuul.

Het was in de tijd dat de brandweer de grootste moeite had om vrouwelijke collega’s te werven. Het korps bestond sinds jaar en dag hoofdzakelijk uit mannen en hoe de blusbrigades ook verleidelijke folders verspreidden, in het testosterongehalte kwam nauwelijks verandering. Toen ik de Zaanse commandant vroeg of die softporno aan de muur niet averechts uitpakte bij zijn wervingspogingen, antwoordde hij dat de kantine nu eenmaal het geestelijk eigendom was van de vrijwilligers. En die wilde hij niet tegen zich in het harnas jagen.

In de Wormerveerse kazerne, zag ik onlangs, had de pin-up plaatsgemaakt voor een schietschijf. U weet wel, zo’n profiel aan de wand dat de politie gebruikt als oefenmateriaal. Het leek overigens op het silhouet van een man. Ik heb dat maar beschouwd als vooruitgang.

Brandweerpinup

2 gedachten over “Over brandweermensen (m/v)”

  1. Jaren terug mocht ik meehelpen om meer vrouwen in het groen te krijgen.
    Als ik nu om mij hen kijk dan zijn alleen de mobiele toiletten bij grotere projecten de uitkomst van deze acties. Er is nog steeds veel gezeik rondom de emancipatie in de verschillende beroepsgroepen.

    Vreemd genoeg hebben vrouwen zowel in het groen al bij de brandweer leidinggevende functies ….

    Emanciperende groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *