Het ongelooflijke van de politiek

Het terugtreden van twee (**) Zaanse raadsleden binnen een week maakte nieuwsgierig. De ervaring leert namelijk dat achter de officiële vertrekreden meestal nog een verhaal zit. En soms meerdere. Die vaak de krant niet halen.

Ik moest terugdenken aan een opmerking van de Zaanstedelijke cultuurwethouder. Hij constateerde onlangs dat er talloze boeken over de Zaanstreek uitkomen, maar dat er helaas niets bijzit over de plaatselijke politiek. Hij had een punt.

In 2002 betrad ik de gemeenteraad met het vage plan om daarover tezijnertijd een sleutelroman te schrijven. Op dag 1 was de eerste fractiesplitsing een feit. Een raadslid bleek op de hitlist van de politie te staan. Na negen maanden had de grootste partij nog maar één zetel over en waren er twee wethouders verdwenen. Het aantal partijen verveelvoudigde, als waren het fruitvliegjes. Er verdwenen messen in ruggen en politici in buitenechtelijke spondes.

Het werd simpelweg te fantastisch, te ongeloofwaardig voor een roman. Het was te mooi om waar te zijn. Zelfs John Irving (‘Garp’) had er niets mee kunnen aanvangen. Sindsdien beperk ik me tot boeken over de Tweede Wereldoorlog. Op een of andere wijze was die een stuk aannemelijker.

John

2 gedachten over “Het ongelooflijke van de politiek”

  1. Deze week schreef ik over vroegere en actuele lokale politieke perikelen in Amsterdam-ZuidOost.

    Buiten mijn blog om kreeg ik zeer afkeurende reacties. Terwijl ik toch volledig binnen de waarheid bleef.

    Jouw boek lees ik graag. Misschien dat je toch nog eens de pen ter hand wilt nemen?

    Nieuwsgierige groet,

    1. De waarheid kan wel eens hard aankomen, zo blijkt eens te meer. Blijf schrijven! Doe ik ook, maar dat boek over de Zaanse politiek gaat er niet komen. Geeft niet, er zijn genoeg andere onderwerpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *