Zaandam krijgt een gloednieuw oerbos

Deze week was groenguru Shubhendu Sharma in de stad. De Indiër bedacht het ‘tiny forest’, een snelgroeiende plantage. Zaandam zal de eerste Nederlandse plaats zijn met zo’n kleine wildernis. Het wordt volgens Sharma ondoordringbaar en ruig, maar er moet van wethouder Vissers wel een uitlegbordje bij en een hek omheen. “Zo is het toch een beetje beschermd.” Er komt ook een paadje doorheen. Want hoe wild het er in dit kikkerlandje ook aan toegaat, de prullenbak en brandblusser zijn nooit ver weg. 

Volgens de gemeente zal het ‘bos’ twintig bij tien meter beslaan. Volgens respectievelijke artikelen in Dagblad Zaanstreek wordt het merkwaardig genoeg 7,5 keer zoveel dan wel 50% kleiner. Dat is het verschil tussen een flinke, een oversized en een Westerwatering-achtertuin, maar PR-taal leidt wel vaker tot opwaardering, luchtballonnen en misverstanden.
Een oerbos, zoals veel media het inmiddels noemen, is het ook al niet. ‘Oer’ betekent volgens de Dikke van Dale ‘oud of ‘oorspronkelijk’, en niet ‘door de 21ste-eeuwse groenvoorziening aangelegd in een woonwijk’.

“Een door mensen aangelegd bos dat aan zichzelf wordt overgelaten, heeft meestal zo’n honderd jaar nodig om te volgroeien”, schrijft Zaanstads communicatieafdeling ook nog. “Als dat nu eens tien keer zo snel zou kunnen.” U begrijpt, dat Indische postzegelpark is dé oplossing. De afgelopen maanden is op het Hembrugterrein een stuk bos gekapt dat minstens twintig keer zo groot was als het beoogde tiny forest. Het was door mensen aangelegd, aan zichzelf overgelaten en zo’n honderd jaar oud. Het zat er vol zeldzame planten en dieren. En het moest plaatsmaken voor een overbodige weg. Tja, het is een keuze.

Enfin, het Darwinpark krijgt er een bont plantsoen bij dat nooit hoeft te worden aangeharkt en waar, op een smalle doorsteek na, niet doorheen te komen is. Een beetje zoals mijn overwoekerde tuin dus, maar dan bewust geplant.

Hembrug
Bossiger dan dit wordt Zaandam niet

2 gedachten over “Zaandam krijgt een gloednieuw oerbos”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *