Vincent van Gogh in Zaandam

Best leuk, die Claude Monet in het Zaans Museum. Het is weliswaar zo’n beetje het kleinste krabbelwerkje uit de serie van vijfentwintig Zaanse Monets, maar toch aardig dat ‘wij’ hem nu bezitten. En dat voor slechts een dikke miljoen euro. Een koopje voor de vader van het impressionisme.

Toch zit er meer in. Deze maand werd er een Van Gogh verkocht voor bijna vijftig miljoen euro. Dat bedrag lijkt een tikje te hoog gegrepen voor welk Zaans museum dan ook. Maar er is hoop. Enkele weken geleden vernam ik dat er rond 1940 een echte Van Gogh aan een Zaandamse muur hing. Op het Stuurmanspad, om precies te zijn. Een tekening of een klein schilderij, dat werd niet helemaal duidelijk. Klein probleem: sindsdien blijkt dit werk foetsie. Het is, zo luidt het verhaal, waarschijnlijk geroofd in opdracht van de bezetter.

Als u even helpt met zoeken komt dat kunstwerk zo weer tevoorschijn. En als dank voor de vondst wil de eigenaar het vast wel in bruikleen geven aan het Zaans Museum. De uitvinder van het impressionisme naast de meester van het postimpressionisme, wie wil dat nu niet?

Ik koop alvast een toegangskaartje.

Gogh
De Zanebloemen van Van Gogh

1 gedachte over “Vincent van Gogh in Zaandam”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *