Exotische Zaanse Slobber

Oom Piet werd zeventig en dus stelde vriendin een kadopakket vol streekproducten samen. Oom mocht Zaanse mosterd, Zaanse sambal, een duivenkater en een flesje Zaanse Slobber in ontvangst nemen. Met name dat laatste trok mijn aandacht, en niet alleen omdat het een smakelijk drankje is.

Los van de naam (‘Crommenie bitter’, ‘Zwettertje’, ‘Czaar Peterbitter’) en het verkooppunt is er overigens vaak weinig lokaals aan de talloze ‘Zaanse’ alcoholica. Van de Oud-Hollandsch ogende, maar gloednieuwe kruik tot de voor de inhoud verantwoordelijke distilleerderij; het is meestal elders geproduceerde import. Zo niet de Zaanse Slobber. Althans, volgens het etiket betreft het ‘een likeur met 15 ingrediënten uit de Kalverpolder, zoals populierknoppen, tijm, sinaasappelschiltinctuur, kruidnagel, peper, nootmuskaat, kaneel, bramensap, VOC-kruiden en aangezoet met biologische rietsuiker’.

De laatste keer dat ik in de Kalverpolder was groeiden er nog geen sinaasappel-, nootmuskaat- en kaneelbomen. Ook de peperplant bleek afwezig. Het kan dus niet anders of Aziatische toeristen hebben bij hun bezoek aan de Kalverringdijk en masse hun lunchafval, in de vorm van zuidvruchten- en kruidenrestanten, over de polder uitgestrooid.

Daarom bij dezen een vriendelijk verzoek aan Stichting de Zaanse Schans: wilt u wat meer prullenbakken plaatsen?

slobber

1 gedachte over “Exotische Zaanse Slobber”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *