Geloof, geloof ik

Afgelopen week ontving ik een mail van iemand die zich afficheerde als ‘ultra-orthodox atheïst’. Daags erna schreef columnist Johan Goossens in Het Parool over een voorheen christelijk meisje van ongelovige huize dat zich had bekeerd tot de islam. En weer een dag later publiceerde nieuwssite De Orkaan een lijst met Zaanse kerken die een nieuwe bestemming kregen of te koop staan. Ik zie een verband.

Sinds de ontzuiling, vijftig jaar terug, is Nederland levensbeschouwelijk de weg kwijt. Men zoekt, verhuist naar andere religies of verdwaalt in het ‘ietsisme’, momenteel vermoedelijk het geloof met de meeste aanhangers. Vertrouw op God, maar zet wel je fiets op slot, zoiets. Geen wonder dat de meeste gebedshuizen in de verkoop gaan.

De Zaanstreek was lange tijd de ongelovigste regio van het land. Dat hier toch tientallen kerken staan past bij de dwarse geest van dit gebied. Want als de Zaankanter al wat met religie had, dan wel graag zijn eigen religie. Met de bijbehorende tempel. Alleen de Westzijde had er al ruim 25.

Ik houd me overigens bij de mantra die ik al ruim een halve eeuw uitdraag: ik ben atheïst, maar ik doe er niets aan.

gereformeerde kerk
Te koop in Westzaan (€495.000,-)

3 gedachten over “Geloof, geloof ik”

  1. Ok lieverd, ik lees al je blogs en geniet ervan, of totaal helemaal niet. Dat je al een halve eeuw nergens iets aan doet is mij om het even. Dat je een verband tussen Zaanse kerken ziet, prima… zullen we ze even bewoonbaar verklaren?

    1. Dag Ria,
      Lief dat je me lieverd noemt. Bewoonbaar verklaren van kerken vind ik OK, maar alleen met toestemming van de eigenaars. Het wordt anders zo verwarrend voor de mensen die er -meestal op zondag- willen bidden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *