De fracties verantwoorden zich

Het heeft alleen de marge van de publiciteit gehaald, maar ook het afgelopen jaar verliep de bonnetjesverantwoording van de Zaanstedelijke fracties niet probleemloos.

Nadat ik een paar jaar geleden via deze site bekendmaakte hoe sommige Zaanse partijen sjoemelden met de fractievergoeding die ze elk jaar ontvingen, besloot Zaanstad om de spelregels aan te passen en de controle van de bestedingen te verbeteren. 2015 was het eerste jaar dat de toetsing-nieuwe-stijl plaatsvond. In het eerste kwartaal van dat jaar leverden de partijen hun verantwoording over het voorgaande jaar in (gerekend vanaf de gemeenteraadsverkiezingen van 2014). Het maakte duidelijk dat er veel is verbeterd, maar ook dat er nog wel vraagtekens gezet kunnen worden. Bij dezen een paar kanttekeningen.

Waar de Partij van de Arbeid -compliment!- uiterst gedetailleerd uiteenzette waaraan de fractievergoeding werd besteed, maakte de Socialistische Partij zich er vanaf met de mededeling dat €2565,- was besteed aan ‘fractieontwikkeling zoals scholing/groepstraining’. Verdere specificaties ontbreken en dat geldt helaas ook voor de onderliggende bonnetjes. De liefhebber kan ze echter, al dan niet via een WOB-verzoek, opvragen bij de gemeente. En anders vertrouwen we maar op de kascontrolecommissie, die zijn goedkeuring verleende aan de verantwoordingen.

Maar ook zonder alle onderliggende bonnen valt er iets op. De Partij voor Ouderen en Veiligheid besteedde in 2014 €1020,- aan ‘huur vergaderruimte’. Dat lijkt me een merkwaardige besteding van gemeenschapsgeld. Alle partijen kunnen namelijk gratis vergaderen in het gemeentehuis. In januari 2015 liet de POV weten niet deel te nemen aan de nieuwjaarsreceptie. “Wij doen een beroep op de overige Zaanse politici, die zeggen zich druk te maken over gemeenschapsgeld, ons besluit te volgen”, aldus fractievoorzitter Brekelmans op de partijsiteWalk your talk, is de gedachte die opkomt bij een – naar eigen zeggen; de overvloedige declaraties over eerdere jaren laten iets anders zien – zo op de centen lettende partij.

Er springt nog iets in het oog. In het verantwoordingenoverzicht ontbreekt één partij in het overzicht: Democratisch Zaanstad. Een ander document geeft daarover opheldering: de fractie ‘heeft geen compleet verslag met bijlagen kunnen overleggen’. DZ kreeg een herkansing tot 31 december 2015 en moest anders de hele vergoeding over het voorgaande jaar terugbetalen. Bovendien zou de fractie worden uitgesloten van verdere uitkeringen over 2015.

Zover liet de partij het niet komen. Op 14 oktober 192015 leverde DZ alsnog een verantwoording in. Het kostte blijkbaar moeite om de cijfers op een acceptabel rijtje te krijgen. Begrijpelijk, gezien de nauwelijks aan de buitenwereld te verkopen declaratie. Het overgrote deel van het geschonken gemeenschapsgeld – €1886,50 -, ging namelijk op aan ‘huur kantoor + 3 maanden borg’. Dat kantoor aan de Cornelis van Uitgeeststraat 1a huurt de partij van moskeebestrijdster Very Beekhuis. Van wie DZ-fractievoorzitter Aart Molenaar naar eigen zeggen adviseur was. Het lijkt er op dat hier wat dingen door elkaar liepen.

DZ-kantoor

De DZ-verhuizing vond overigens plaats in augustus 2014. Een rekensom leert dat de partij dat jaar maandelijks €215,- moest afdragen aan mevrouw Beekhuis. En dat terwijl ook DZ geheel en al gratis kan vergaderen in een van de talloze beschikbaar gestelde ruimten die het stadhuis heeft. Op DZ en POV na maken alle Zaanstedelijke fracties daar gebruik van. Of ze overleggen elders, maar wel op eigen kosten.

Vreemd genoeg besloot de gemeenteraad de gedeclareerde kantoorhuur van beide partijen toe te staan. Alleen de door DZ betaalde borgsom à €808,50 diende te worden terugbetaald. Het laatste is inderdaad logisch; een nette huurder ontvangt na het ontbinden van het huurcontract de borg terug, dus het declareren ervan is onzin.

Voor de toekomst is het echter over met de pret. De raad heeft besloten dat het voortaan niet meer is toegestaan om gemeenschapsgeld te besteden aan eigen clubhuizen. Een wijs besluit.

Volgende week moet de gemeenteraad uit haar midden twee nieuwe kascontroleurs benoemen. Hopelijk hebben ze talent voor het herkennen van recidivisten.

POV‘Portiekosten’?

 

 

 

1 gedachte over “De fracties verantwoorden zich”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *