De vrijheid om na te denken

Een wanhopige vluchteling deed enkele weken terug bij het In ’t Veldpark een poging tot zelfverbranding. In reactie plaatste Zaandammer Mick B. op Facebook de zin ‘Ik heb nog wat litertjes benzine voor de liefhebbers.’ Zijn boodschap en die van andere vluchtelingenhaters belandde op de regionale nieuwssite De Orkaan. Waarna Mick verklaarde dat hij slechts ‘een grapje’ had gemaakt. Waarvan hij overigens geen spijt had. Tegelijkertijd dreigde hij publiekelijk om bij de verslaggeefster (‘kankersnol’) ‘een molotov naar binnen’ te gooien als zijn naam bekend werd.

Mick bleek een brandstoffenfetisjist met een morbide gevoel voor humor te zijn. Hij staat helaas niet alleen. Elke maand verschijnen er meer doodsverwensingen en haatmails online, veelal gekoppeld aan thema’s die in verband staan met moslims en/of vluchtelingen. Inmiddels zijn intimiderende woorden meermalen omgezet in daden.

Nederland telt momenteel veel mensen in de war. Ze denken dat de vrijheid van meningsuiting gelijkstaat aan een vrijbrief om te discrimineren en bedreigen. En ze menen dat hun vrijheid verder reikt dan die van anderen, met name die van andersdenkenden.

Mick B. en zijn onnozele kameraden gun je vooral dat ze eindelijk eens gebruik gaan maken van hun vrijheid om na te denken. 

benzine

3 gedachten over “De vrijheid om na te denken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *