Strip de Zaanstreek

In het verleden hield ik op deze plek al eens een pleidooi voor het versieren van blinde muren met poëzie (al dan niet van Zaanse komaf), alsmede voor het tevoorschijn toveren van onder deklagen verborgen, antieke reclameteksten. Ondanks enthousiaste respons heb ik niet de indruk dat die plannen à la minute zijn uitgevoerd. Enfin, sommige initiatieven hebben een lange adem nodig.

Laat ik in mijn ongebreidelde geestdrift nóg een plan opperen om de lokale gevels aan het spreken te krijgen. In steden als Brussel, Antwerpen, Lyon en zelfs Teheran zijn talloze voorheen treurige muren beschilderd met immense tekeningen en cartoons. Brussel beheert zelfs een drukbezochte striproute, waar types als Guust Flater, Robbedoes en Kuifje de hoofdrol spelen.

De Zaanstreek heeft zowel uitmuntende tekenaars (denk bijvoorbeeld aan Fred de Heij, Eric Heuvel en Olivier Rijcken) als een flink assortiment aan lelijke wanden. Breng die samen en fleur de boel op. Om te beginnen in het nieuwbouwwijkje De Zaanse Strip, die rare mengeling van flats en nep-houtbouw achter NS-station Zaandam. Westerwatering kan naast Zaans groen nog wel wat kleuren gebruiken, nietwaar? Dan breiden we de schilderwerkzaamheden daarna uit naar de rest van de regio.

Lyon

4 gedachten over “Strip de Zaanstreek”

  1. Helemaal voor! Ik wilde met Gedichtendag een gedicht op de witte muur van het viaduct Vermiljoenweg schrijven. In plaats daarvan op papier in mijn bushokje. Is er een week blijven hangen!
    Ik wilde een illustratie meesturen maar dat lukt niet. Beschilderingen: doen!

  2. margrietvanengelen

    Een goed idee, dat schilderen. Ik heb in Den Bosch schitterende gedichten op de muren gelezen. Eeen goed idee ook voor Zaandam!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *