Zaandam Airport ruim een eeuw oud

Voor het geval het u is ontgaan: Schiphol bestaat honderd jaar. Boer Kribbe uit de Haarlemmermeer bleek in april 1916 bereid om voor ruim 55.000 gulden twaalf hectare weide af te staan. Een paar maanden later vloog de eerste dubbeldekker over zijn boerderij. Schiphol was geboren.

Eigenlijk gaat de geschiedenis nog iets verder terug. De Eerste Wereldoorlog maakte de aanleg van een militair vliegveld binnen de Stelling van Amsterdam noodzakelijk. Gehaast – om niet te zeggen paniekerig – werd er, in augustus 1914, een mini-luchthaven aangelegd in de Zaandamse Achtersluispolder. Afgezien van het naastgelegen, in aanbouw zijnde pakhuis De Vrede was de grond daar toen nog maagdelijk. Met de aanleg van een start- en landingsbaan werd het prototype van Schiphol een feit. Dat wil zeggen: voor even. De polderbodem was namelijk zo zompig dat er ’s winters geen vliegtuig van de grond kon komen. Boer Kribbes weiland bleek second best te zijn en sindsdien ziet en hoort de Zaanstreek de vliegtuigen van een aanzienlijk grotere afstand (al zou je soms wensen dat Schiphol nog verder ligt).

Ik heb er tevergeefs naar gezocht, maar wellicht weet iemand het antwoord. Bestaan er foto’s van Zaandam Airport anno 1914?

SchipholSchiphol ooit

Update (8-4-2016): Peter Kruit stuurde naar aanleiding van bovenstaande tekst onderstaande foto van wat de start-/landingsbaan geweest moet zijn. Dank! Op de site over de Artillerie-Inrichtingen is meer te lezen over het Zaanse vliegveld.

luchthaven

 

5 gedachten over “Zaandam Airport ruim een eeuw oud”

  1. Je zou eens kunnen vragen bij het Eurometaalmuseum. Daar heb ik tekeningen gezien. Misschien dat er meer bekend is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *