Anderhalve eeuw Zaanlands Lyceum

In tegenstelling tot Perry Sport kan het Zaanlands Lyceum zorgeloos vieren dat het anderhalve eeuw bestaat. Het is deze week namelijk exact honderdvijftig jaar geleden dat de Hoogere Burgerschool werd gesticht, de voorloper van respectievelijk het Gemeentelijk en het Zaanlands Lyceum. Ik kreeg een tijdje terug de vraag om voor het binnenkort te verschijnen jubileumboek herinneringen op papier te zetten aan de jaren zeventig, het decennium dat ik dankzij veelvuldig doubleren bijna volledig in de lyceumbanken doorbracht. Onmiddellijk kwamen er memoires bovendrijven.

Die eerste, allesverzengende liefde. Eindeloos toepen in het rookhol (met financiële inzet, daarin waren we niet kinderachtig). Streakende leerlingen op het schoolplein, slechts gekleed in laarzen. Aardrijkskundeleraar Klaas Winter, die de meisjes in zijn klas aansprak met ‘schone jonkvrouw’. (Mij benaderde hij vooral met ‘Mijnheer Schaap, zit niet zo te blaten.’). Schoolfeesten met Herman Brood en niet eens zo stiekeme alcoholvoorraden. Het dwarszitten van alle docenten Duits.

Het was een mooie tijd. Soms. Toch laat ik de reünie -vermoedelijk de grootste die het lyceum ooit had- aan me voorbij gaan. De confrontatie met de rimpels en grijze haren van mensen die ooit mijn jaargenoten waren, roept waarschijnlijk te veel andere herinneringen op.

Lyceum
Het lyceum, tot de jaren ’60 in de Westzijde. 

 

4 gedachten over “Anderhalve eeuw Zaanlands Lyceum”

  1. margrietvanengelen

    Een schitterend stuk herinnering Erik waar je ons in laat meeleven. Ze roepen eigen gedachten op die teruggaan naar mijn eigen schooltijd. Ik heb gehoord, dat het lyceum stond op de hoek schuin tegenover de Botenmakersstraat klopt dat? Hè, ik had niet verwacht dat je de grijze haren en rimpels van anderen zo confronterend zou vinden dat je niet naar de reünie gaat. Ik vind mezelf er ook niet mooier op worden nu ik ouder word en als ik me wil promoten voor mijn beroep gebruik ik wat jeugdiger foto”s, maar gewoon in het dagelijks leven vind ik sommige mensen er zelfs er op vooruit gaan wat uiterlijk betreft als ze ouder worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *