Over plofkippen en burgers beschermen

In de krantenstrip Dirkjan belde de hoofdpersoon maandag paniekerig naar de politie toen hij ‘een onbeheerde tas midden in een drukke winkelstraat!!!’ zag. De uitgerukte Explosievenopruimingsdienst kwam, zag en maakte vervolgens aanstalten om gewapenderwijs een rugzak in de etalage van een tassenwinkel te ontmantelen.

Het deed me denken aan de heisa die enkele weken geleden ontstond nadat bij de Zaandamse McDonald’s een naar verluidt flikflooiend stelletje werd aangezien voor een terroristisch duo (“Ik zag losse draden hangen!”) en de massaal uitgerukte politie waarschuwingsschoten loste. Gevolgd, afgelopen zondag, door de omsingeling van hetzelfde pand door een groep dienders nadat een ‘jongeman met een balletjespistool’ -heerlijk, dat politionele taalgebruik uit de jaren vijftig- abusievelijk was aangezien voor een mogelijke aanslagpleger. Veel loos alarm, veel publieke hysterie. En daarna veel ontladende grappen over de plofkippen op het menu en de politie die burgers beschermde.

Vrijende koppels en 16-jarigen met een speelgoedpistool zijn anno 2016 voldoende voor het slaan van groot alarm. Nederland is een beetje in de war. En vergeet daardoor dat bij McDonald’s de kans op een voedselvergiftiging nog altijd duizenden malen groter is dan dat je er slachtoffer wordt van een jihadist.

Mac

1 gedachte over “Over plofkippen en burgers beschermen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *