Laatste referendum over het referendum?

Wil je leven in de brouwerij? Het kost veertig miljoen en je hebt uiteindelijk niets dan onenigheid en een glibberend kabinet, maar met een landelijk referendum is het wel bal. Het instant succes van GeenPeil en Thierry Baudet leidde inmiddels tot nieuwe plannen voor volksraadplegingen. Over TTIP, de EU en migratie bijvoorbeeld.

Op lokaal niveau is er een referenduminitiatief over het Zaandamse cultuurcluster. Het blijft al maanden steken op bijna 2500 handtekeningen, de helft van wat nodig is. En ruim twee weken geleden kwam het idee naar buiten om de Zaankanters te vragen naar de gewenste loop van de A8-A9. Op het moment van dit schrijven staat de teller op maar liefst 90 digitale ondersteuners. Dat gaat ’m dus ook niet worden.

Politici kunnen -aan de hand van dikke dossiers en lange beraadslagingen, na inspraakprocessen en eventuele gerechtelijke procedures, met gebruikmaking van eigen en andermans moties of amendementen- een besluit voor of tegen iets nemen. Knappe jongen of meid die de steeds ingewikkelder maatschappelijke problemen die deze samenleving beheersen kan ombouwen tot een stelling waar kiesgerechtigden alleen pro of contra mogen stemmen.

De Oekraïne-raadpleging was een democratische fopspeen. Mag het laatste referendum gaan over het stoppen met referenda?

Klutser Een wat voor klutser?

2 gedachten over “Laatste referendum over het referendum?”

  1. Maar stel de vraag dan wel als volgt: ‘De regering wil heel erg graag veel referenda organiseren. Bent u het daarmee eens?’ Dan weet je tenminste zeker dat het nee-kamp wint.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *