Waar blijft het boek over de Zaanse Spanjestrijders?

Het is deze zomer tachtig jaar geleden dat de Spaanse burgeroorlog uitbrak en het is vandaag een halve week geleden dat de website www.spanjestrijders.nl toegankelijk werd voor een breed publiek. Toeval bestaat niet. Nergens in Nederland verschijnen zoveel boeken over de regionale geschiedenis als in de Zaanstreek, maar verrassend genoeg zit daar bijna niets bij over de Zaankanters die zich tussen 1936 en 1939 aansloten bij de internationale brigades tegen het Franco-fascisme. Daar mag wel eens verandering in komen. De Zaanstreek leverde namelijk bovengemiddeld veel Spanjestrijders, tussen de twintig en dertig. Van de met heimwee kampende Gerrit Giere die -21 jaar jong- vrijwel onmiddellijk sneuvelde tot zijn kameraad Frans Oord, een hemofiliepatiënt die op het slagveld wonderbaarlijk genoeg geen schrammetje opliep en zijn strijdmakker zeven decennia zou overleven. En van Miek van der Horst, die een paar jaar later ook Duitse nazi’s onder vuur zou nemen, tot Dingeman de Munck, wiens echtgenote tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgroeide tot een van Nederlands grootste verraadsters.

Het boek over de Zaanse Spanjestrijders ligt in de archieven voor het oprapen. Nu alleen nog even een schrijver die bereid is die klus te klaren. Wie biedt zich aan?

Giere en Munck Gerrit Giere en Dingeman de Munck

 

4 gedachten over “Waar blijft het boek over de Zaanse Spanjestrijders?”

  1. margrietvanengelen

    Is het schrijven van dit boek niet iets voor jou Erik? Er is in ieder geval een dwarsverbinding met Fransje de Munck, waar je al over aan het schrijven bent en Dingeman de Munck.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *