Echt Zaans? Echt niet

Het hotel en gemeentehuis waren spectaculair, de nieuwe waterloop in de winkelstraat een succes. Mede dankzij Sjoerd Soeters werd de Gedempte Gracht een van de zeldzame Nederlandse koopgoten met een stevige publiekstoename. Maar inmiddels lijkt het heilig vuur te verdwijnen.

Binnenkort wordt een van de laatste gaten in het centrum opgevuld met een flat. Het is een gemakzuchtige invuloefening tussen de zelden rollende roltrap en de Vaart. “Een prachtig gebouw dat volledig in de Zaanse stijl gebouwd wordt”, ronkt bouwbedrijf HSB in advertenties. De naam (‘Romanov’) is Russisch, de trapgevel een vage hint richting Amsterdam en de rest oogt als een standaardbouwpakket. OK, de buitenmuur wordt groen. Dat zal dan wel verwijzen naar de genius loci. Was het blauw geweest dan had Hein Schilder (nomen est omen) het eindresultaat ‘volledig Delfts’ en ‘Vermeer’ genoemd.

Het omslagpunt kwam wat mij betreft toen Gedempte Gracht 75 (anderhalve eeuw oud, Zaans groen en echt hout) werd gesloopt om plaats te maken voor een Vinexwijk-winkel. De echte Zaanse gebouwen in het stadshart verdwijnen steeds meer uit het zicht. Ter nagedachtenis daaraan stel ik voor om de geveltjesdoos die het cultuurcluster wordt ‘Korsakov’ te noemen.
Klinkt best Zaans, toch?

ro

 

1 gedachte over “Echt Zaans? Echt niet”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *