Zaanse Schans voor oud (en jong?)

Lopend door het Zuiderzeemuseum zag ik onder meer een eeuwenoud koopmanshuis dat eerder de Lagendijk sierde. Afhankelijk van de taal op het begeleidende bordje kwam de monumentale woning oorspronkelijk uit Zaandijk, Zaandam en de Zaanstreek. Hoe dan ook, het had zijn oorspronkelijke standplaats natuurlijk nimmer mogen verlaten. Net zomin als het even verderop gepositioneerde Jisper brandspuithokje en idem huis.

Het kan erger. In het Openluchtmuseum staat een compleet cluster met oude Zaanse panden. We waren in de vorige eeuw nogal vrijgevig (voor zover we ons erfgoed niet sloopten), met als resultaat talloze gaten in het aangezicht van de Zaanstreek.

De Zaanse Schans kan overigens wat leren van de collega’s. Waar kinderen zich op de Schans al snel vervelen, ingericht als die toeristenmagneet is op volwassenen (uitzonderingen als het Zaans Museum daargelaten), is er in Arnhem en Enkhuizen volop vertier voor jongeren. Alleen al in het Zuiderzeemuseum kunnen ze paraderen in klederdracht, klompen verven, antieke spelletjes doen, springtouwen maken, puzzeltochten beleven en ga zo maar door. Misschien dat de Zaanse Schans zich ook wat meer moet bekommeren om de jongste bezoekers. Bijvoorbeeld door een oud-Hollandse speeltuin in te richten. Leuk voor Zaans en niet-Zaans.

ZZ
Zuiderzeemuseum.nl

Update (3-8-2016): Zelden kreeg ik zo snel mijn zin, althans gedeeltelijk. Goed bezig, Zaanse Schans.

 

1 gedachte over “Zaanse Schans voor oud (en jong?)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *