Skate? Is dat Zaans?

Skate. Spreek het uit en het klinkt verdacht bekend. Ik citeer De Zaanse volkstaal van G.J. Boekenoogen: “Bleekscheet (uitspraak bleekskeet).”

In 2020 maakt skateboarden voor het eerst haar entree op de Olympische Spelen. Ooit was het louter een hobby voor straatjongeren, al dan niet begeleid door joints en gettoblasters. Tegenwoordig is het een door Redbull en andere semihippe merken ingepakte lifestyle-sport. En straks, in Tokio, zal het moeten voldoen aan de rigide regels van het IOC. Een pretsigaret betekent daar onmiddellijke diskwalificatie, een biertje op z’n Yuri’s een enkeltje thuisland. Het gaat snel met skateboarden: van street- naar commerciële credibility.

Op de hoek van de Zaandamse Havenstraat en de Houthavenkade staat al jaren een half-pipe. Het ding is afgebladderd, door roest aangetast, met graffiti versierd en volgeplakt met posters die reclame maken voor dance-events. Jongeren komen er vooral om ongestoord blikjes bier te kunnen drinken en bij te praten. Inliners en skaters zie je er helaas zelden of nooit. De kickflips en handplants zijn hier iets uit een nog niet zo ver verleden.

Ik denk zomaar dat in 2020 de Olympisch kampioen plankrijden niet uit de omgeving van de Havenbuurt komt.

DSCN1380

1 gedachte over “Skate? Is dat Zaans?”

  1. margrietvanengelen

    Ik raak altijd een beetje ontroerd over je liefde voor Zaandam en de associaties die je er mee legt, zoals nu weer met het zaandamse woord bleekskeet. ’t Was wel lekker lachen geblazen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *