Ze zijn niet goed wijs…

Nog niet zo heel lang geleden bivakkeerde op het Hembrugterrein de grootste reigerkolonie van Noord-Holland. De vogels zijn inmiddels bijna allemaal gevlogen. Door iemand met verstand van zaken heb ik me laten vertellen dat hun vertrek van het voormalige defensiegebied komt door de bouw van de winkelpanden aan de naastgelegen Cornelis Ouwejanstraat. De drukte kwam de reigers te dichtbij.

Vorig jaar liet de gemeente Zaanstad op het Hembrugterrein honderden bomen en struiken uit de grond trekken, ten faveure van een asfaltweg. Met het verdwijnen van die planten maakten zich logischerwijs ook de nodige beesten uit de voeten.

Voor wie het niet kent: op de 45 hectare die deze prachtige uithoek van Zaandam telt leven tal van beschermde planten en dieren. Denk aan salamanders, wezels, vleermuizen, ijsvogels en uilen. Maar ook aan vogelmelk en rietorchis. Het is, kortom, uniek voor Noord-Holland en ver daarbuiten.

Vorige week openbaarden burgemeester en wethouders dat ze zo’n duizend woningen willen laten bouwen op het Hembrugterrein. Er zou behoefte aan zijn, in een stad waar talloze leegstaande bedrijfspanden rijp zijn voor vervanging of een ombouw tot appartementen.

Ze zijn niet goed wijs, daar op het Stadhuisplein.

Hembrugterrein
(Illustratie: heren2.nl)

1 gedachte over “Ze zijn niet goed wijs…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *