Zo heb je een fiets…

“De fiets stond dubbel vergrendeld”, schreef de bedroefde eigenaar op Facebook. “Ik baal er enorm van.” Hij was de eerste niet die in de Zaandamse Jan Sijbrand(s)teeg – over de juiste schrijfwijze mag worden gecorrespondeerd – zijn rijwiel kwijtraakte. Het is er bijna elk weekend raak, in die donkere hoek naast filmtheater De Fabriek. En soms ook op werkdagen. Vermoedelijk bestaat er geen plek in Zaandam, of zelfs heel Zaanstad, waar per vierkante meter zoveel fietsen worden gestolen. Zelf ben ik er ook al eentje kwijtgeraakt en hetzelfde geldt voor mijn geliefde. In de loop der jaren zijn daar stiekem vele honderden fietsen weggetild, veelal na te zijn losgeknipt van de beugels waaraan ze waren bevestigd. Van fiets stallen naar diefstallen, in luttele seconden.
Dat het werk aan het achtergelegen sluizencomplex nauwelijks vordert – dat is een understatement –, maakt de situatie er niet beter op. De omgeving van De Fabriek heeft het aanzien van een verlopen alcoholist.
Toen ik onlangs bij het politiebureau was, stonden daar drie werkeloze lokfietsen langs een muur geparkeerd. Zou het een idee zijn om er af en toe eentje in de Sijbrand(s)steeg te plaatsen? De kans er een fietsendief mee te betrappen is zo ongeveer 100%.

fabriek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *